Линда Еванджелиста споделя първите снимки на тялото си след кошмарнaта си операция: "Няма да се крия повече"

Линда Еванджелиста
Снимка: iStock

В ексклузивно интервю модната икона разказва пред People за козметичната процедура, която според нея я е оставила "брутално обезобразена" - и за битката да си върне живота.

Някога един от най-фотографираните хора в света, супермоделът Линда Еванджелиста живее в уединение от почти пет години. Сега тя най-накрая е готова да сподели историята си.

В тазгодишния брой на People 56-годишната Еванджелиста разказва за емоционалната и физическата болка, която е хвърлила сянка върху живота ѝ през последните години, след като твърди, че CoolSculpting - популярна, разрешена от FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ) процедура за "замразяване на мазнини", която се рекламира като неинвазивна алтернатива на липосукцията - я е оставила "трайно деформирана" и "брутално обезобразена". През септември Еванджелиста подаде съдебен иск срещу компанията майка на CoolSculpting, Zeltiq Aesthetics Inc., за обезщетение в размер на 50 млн. долара, като твърди, че не е в състояние да работи, след като се е подложила на седем сеанса на CoolSculpting в кабинета на дерматолог от август 2015 г. до февруари 2016 г.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by People Magazine (@people)

"Обичах да се качвам на модния подиум. Сега се страхувам да се сблъскам с някой познат", казва тя през сълзи в корицата на People тази седмица. "Не мога повече да живея така, в криене и срам. Просто не можех да живея повече в тази болка. Готова съм най-накрая да говоря."

В рамките на три месеца след процедурите Еванджелиста започва да забелязва издутини в областта на брадичката, бедрата и в областта на сутиена си. Същите области, които е искала да свие, изведнъж са се увеличили. И се втвърдяват. След това изтръпват напълно.

"Опитах се да го поправя сама, мислейки, че правя нещо погрешно", казва Еванджелиста и започнала да спазва диета и да прави повече упражнения. "Стигнах дотам, че изобщо не се хранех. Мислех, че съм си полудяла."

Накрая, през юни 2016 г., тя отива при лекаря си. " Свалих халата си заради него", спомня си тя. "Разплаках се и казах: "Не съм яла, умирам от глад. Какво правя неправилно? " Когато той й поставил диагноза "Парадоксална хиперплазия на мастната тъкан" (PAH), тя разказва: "Питах се: "Какво, по дяволите, е това? И той ми каза, че никакви диети и упражнения няма да помогнат."

PAH е рядък страничен ефект, който засяга по-малко от 1% от пациентите с CoolSculpting, при който процесът на замразяване води до уплътняване и разширяване на засегнатата мастна тъкан. "Това е най-неприятната част", казва д-р Алън Матарасо, пластичен хирург от Ню Йорк и професор в Northwell School of Medicine (той никога не е лекувал Еванджелиста). "Пациентите отиват, за да си намалят нещо, а вместо това, то се увеличава. Проблемът с PAH е, че в някои случаи той може да не изчезне. При много обстоятелства засегнатите области вече не са податливи на липосукция, както биха били преди замразяването".  

В изявление за People представител на CoolSculpting казва, че процедурата "е добре проучена с повече от 100 научни публикации и повече от 11 милиона процедури, извършени по целия свят", и добавя, че известните редки странични ефекти като PAH "продължават да бъдат добре документирани в информацията за CoolSculpting за пациентите и доставчиците на здравни услуги".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by People Magazine (@people)

Разрешен от FDA през 2010 г., CoolSculpting използва процес, известен като криолиполиза. Въз основа на начина, по който измръзването влияе на хората, процедурата се извършва чрез поставяне на мастна тъкан между две лопатки, които охлаждат мазнините до температура под нулата. Проучванията показват, че процедурата, която е популярна поради достъпността си в медицинските спа центрове и минималното време за възстановяване, може да намали целевите мастни натрупвания до 20 %.

"Смятам, че това е безопасно и ефективно лечение, което си заслужава и има висок процент на удовлетвореност на пациентите", казва д-р Сю Елън Кокс, дерматолог в Чапъл Хил, Северна Каролина, която е провела клинични проучвания в полза на CoolSculpting и твърди, че е извършила успешно процедурата хиляди пъти.

Това е златният стандарт на неинвазивните [процедури за намаляване на мазнините]."

Еванджелиста твърди, че когато лекарят ѝ се свързал с CoolSculpting относно нейната PAH, от компанията ѝ казали, че искат да "поправят нещата" и предложили да платят за липосукция с хирург на компанията по избор - специалист, за когото тя твърди, че са използвали и преди - за да коригират уврежданията от PAH. (Zeltiq отказва да коментира конкретните твърдения на Еванджелиста, позовавайки се на висящ съдебен спор.) В иска си Еванджелиста казва, че "в навечерието" на липосукцията е била информирана, че Zeltiq ще покрие процедурата само ако подпише споразумение за конфиденциалност. Тя отказала и през юни 2016 г. си направила първата от двете операции за липосукция на цялото тяло - за които твърди, че е платила.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanilla (@90vanilla.cola)

 

След операцията, казва Еванджелиста, е трябвало да носи компресивни облекла, колани и лента за брадичката в продължение на осем седмици. В противен случай "PAH  може да се върне". Което, казва тя, се е случило, дори след втора липосукция през юли 2017 г.

"Не беше дори малко по-добре", казва тя. "Издутините са изпъкнали. И са твърди. Ако ходя без корсет в рокля, ще имам протриване до степен почти на кървене. Защото това не е като търкане на меки мазнини, а като търкане на твърди мазнини". Тя казва, че стойката ѝ също е засегната, защото вече не може да "поставя ръцете си равномерно отстрани". Не мисля, че дизайнерите ще искат да ме обличат с това нещо" - тя сваля ризата си и показва правоъгълната форма на PAH, която стърчи изпод ръката ѝ - "стърчащо от тялото ми".

"Не се гледам в огледалото", добавя тя. "Това не прилича на мен."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @yessteryear

Това е ярък контраст с популярната Линда Еванджелиста, която светът опозна за първи път преди 30 години. С лицето си, подобно на София Лорен, и с инстинктивното си разбиране за фотография и стил тя натрупа около 700 корици на списания през кариерата си и служи като муза на икони в бранша като покойния дизайнер на Chanel Карл Лагерфелд и известния фотограф Стивън Майзел. "Никой модел не е бил по-супер от Линда", казва главният редактор на Vogue Анна Уинтур пред PEOPLE. Уинтур поставя Еванджелиста на корицата на емблематичното списание 11 пъти.


Голяма част от сегашната история на Еванджелиста - и нейният съдебен процес - е свързана с възвръщането на увереността и самочувствието ѝ.  Тя остава оптимист, че споделянето на нейната травма ще даде утеха на други хора, страдащи от подобни ситуации.

"Надявам се, че ще мога да се отърва от част от срама и да помогна на други хора, които са в същото положение като мен", казва тя. "Това е моята цел."

Тя казва, че това е една от основните причини, поради които за първи път нарушава мълчанието си в Instagram миналата година, което води до подкрепа от колежките ѝ от племето на супермоделите, включително Синди Крауфорд, която тогава се радва: "Твоята сила и истинска същност са завинаги разпознаваеми и емблематични!"

И докато Еванджелиста се бори ежедневно, за да си върне загубеното, тя знае едно нещо със сигурност: "Няма да се крия повече".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти