Лана Дел Рей – edna съвременна винтидж богиня на 33

Лана Дел Рей – edna съвременна винтидж богиня на 33
Снимка: netinfo

Деница Димитрова

Ако трябва да посочим една изпълнителка, която ни кара да се чувстваме като героини във филм всеки път, когато я слушаме, то това е Лана Дел Рей.

Родена на 21 юни 1985 г. в Ню Йорк като Елизабет Улридж Грант, тя израства в семейството на учителка и предприемач заедно с брат си Чарли и по-малката си сестра Карълайн, която също е избрала артистична професия, само че на фотограф под псевдонима Чък Грант.

Като тийнейджър Лана е изпратена в пансион заради проблеми с алкохола, а когато завършва, е приета в университет, но решава да изчака с една година преди да продължи образованието си. Това време тя прекарва при своите чичо и леля в Лонг Айлънд, където работи като сервитьорка и се научава да свири на китара.

Тогава Лизи, както я наричат, започва да пише и изпълнява собствени песни в местни клубове, но още не гледа на музиката като свое призвание. На следващата година записва философия и метафизика в Ню Йорк, където живее известно време в Бронкс, а след това се премества в Бруклин.

Като доброволец по различни програми в помощ на бездомни и проблемни тийнейджъри тя разпознава музиката като свое призвание. Пред немското списание Blick разказва:

„Спомням си точно кога реших да бъда певица. Беше в колежа по време на посещение в индиански резерват. Онзи ден разбрах, че имам две опции: да правя музика или да доброволствам за каузи. Ако не бях избрала първото, сигурно щях да се занимавам със социална работа.“

Лана Дел Рей
Снимка: Getty

Преди да привлече вниманието на музикални компании, Елизабет издава няколко краткосвирещи музикални колекции под псевдоними като Мей Джейлър и Лизи Грант. По-късно се спира на Лана Дел Рей, вдъхновена от престоя си в Маями и желанието за сценично име, „което да оформи нейната музика занапред“. Избира псевдонима, защото ѝ напомня за блясъка на крайбрежието и освен това „звучи прекрасно на върха на езика“.

Певицата започва да монтира сама клипове към свои парчета, които качва в YouTube. Комбинацията от документални и анимационни кадри заедно с необикновенното звучене на песни като “Video Games” и “Blue Jeans” впечатляват онлайн слушателите, а скоро след това Лана Дел Рей подписва договор със звукозаписна компания.

Лана Дел Рей
Снимка: Getty

Като малка Елизабет трудно приема факта, че хората са смъртни, което оказва влияние на концепцията за първия ѝ албум “Born To Die” (или „Родена да умре“).

Оттогава досега музиката ѝ е с наситено кинематографично звучене, напомнящи за ноар филми и ленти, излезли от мрачното съображение на Дейвид Линч. Музиката на Лана носи полъха на Златната холивудска ера, който тя умело съчетава с поп и хип-хоп, а с натрапчивата си атмосфера остава дълго в съзнанието.

Снимка: netinfo

С известността идват и слуховете за спонсориране на кариерата от нейния баща и пластични операции, които тя упорито отрича въпреки видимите козметични намеси. Критиките към вокалните ѝ изпълнения на живо отминават с времето, когато Дел Рей свиква с преминаването от малка клубна публика към тълпите пред големите сцени.

С дълбокия си копринен глас, дебелата си очна линия, разкроените рокли, цветя и обем в косите Лана Дел Рей възражда винтидж стила и пренася слушателите в една епоха, която много от нас си мечтаят да вкусят. От нея тя черпи вдъхновение за голяма част от текстовете и клиповете си.

Снимка: netinfo

Макар да има вид на femme fatale, в парчетата си Лана често е жертва на любимия си. Това обаче не е пречка за съвременните независими жени да се наслаждават на песните ѝ, пропити с романтика и меланхолия.

През последните години песни на Дел Рей красят саундтраците на филми като „Великият Гетсби“, „Господарката на злото“, „Големи очи“, за които е поканена да пише музика.

Снимка: netinfo

Три студийни албума по-късно намираме Лана по-жизнерадостна отвсякога в албума „Lust For Life” от юни 2017. Първият ѝ сингъл от него “Love” е освежаващо оптимистичен, а дуетите с The Weeknd, ASAP Rocky, Стиви Никс и Оно Ленън разнообразяват звученето, в което оставаме влюбени.

Още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти