Кърк Дъглас – живата легенда на киното на 103 години!

Кърк Дъглас
Снимка: Getty

Днес на 103 години става актьорът и продуцент Кърк Дъглас, който е истинска легенда в киното не само заради възрастта си, но и заради незабравимите си роли, оставили следа в седмото изкуство!

Кърк Дъглас се ражда на 9 декември 1916 г. в семейство на еврейски имигранти от Чауси, Могильовска област, Руска империя (днешна Беларус) с името Исур Даниелович Демски.

Кърк Дъглас през годините >>>

Кърк Дъглас
Снимка: Getty

Дъглас има бедно детство и живее с родителите си и шестте си сестри. Той прави своя филмов дебют в „Странната любов на Марта Айвърс“ (1946 г.) с Барбара Стануик и Лизабет Скот. Дъглас скоро се превръща във водеща бокс офис звезда през 50-те години на миналия век, ставайки известен със сериозни драми, включително западни и военни филми. По време на кариерата си той се появява в повече от 90 филма. Дъглас е известен със своя експлозивен актьорски стил, който проявява като адвокат за наказателна защита в „Град без жалост“ (“Town Without Pity”) през 1961 г.

Кърк Дъглас става международна звезда с ролята си на безскрупулен боксьор в „Шампион“ (1949), която му донася и първата номинация за Оскар за най-добър актьор. Други ранни филми, в които участва, са “Young Man with a Horn” (1950 г.), “Ace in the Hole” (1951 г.) и “Detective Story” (1951 г.), за който получава номинация за „Златен глобус“ за най-добър актьор в драма. Той получи втора номинация за „Оскар“ за драматичната си роля в „Лошият и красивицата“ (1952 г.) и третата си номинация за ролята на Винсент ван Гог в “Lust for Life” (1956 г.). Неговото име се свързва най-вече с главната роля във филма „Спартак“, както и „Одисей“ и „Викингите“.

Кърк Дъглас през годините >>>

Като актьор и филантроп, Дъглас получава общо три номинации за Оскар, Оскар за цялостен принос и Президентски медал на свободата. Като автор е написал десет романа и мемоари. Той е под номер 17 в списъка на Американския филмов институт за най-великите мъжки екранни легенди на класическото холивудско кино и най-високопоставеният жив човек в списъка. През октомври 2004 г., улица в Палм Спрингс, Калифорния е кръстена на негово име.

Кърк Дъглас
Снимка: Getty

През 1991 г. оцелява при катастрофа с хеликоптер, а през 1996 г. претърпява инсулт, който затруднява говора му. Той живее с втората си съпруга Ан Байдънс и има четирима синове, сред които и актьорът Майкъл Дъглас.

Кърк Дъглас
Снимка: Getty

Майкъл Дъглас честити рождения ден на баща си със снимка и пожелание във фейсбук: "Честит рожден ден, татко! Ти си жива легенда и цялото семейство ти изпраща всичката любов в сърцата си!" 

Съпругата на Майкъл Дъглас - Катрин Зита-Джоунс, също не пропусна да честити празника му с мила снимка и пожелание в социалните мрежи. Актрисата написа: "Мъжът на коленете ми е на 103!!! Честит рожден ден, татко! Обичам те с цялото си сърце!"

Кърк Дъглас през годините >>>

 

 

 

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти