Клинт Истууд: последната уестърн легенда в Холивуд на 91

Клинт Истууд
Снимка: Getty

На 31 май тази година актьорът и режисьор Клинт Истууд навършва 91 години!

Вижте тук мъдрите мисли на Клинт Истууд >>>

Той се ражда в Сан Франциско, в семейството на Клинтън Истууд-старши, работник в стоманодобивната промишленост, и Маргарет Рут Истууд, работничка във фабрика. От рода си наследява английски, шотландски, холандски и ирландски корени.

Клинт Истууд
Снимка: Getty

Бъдещият актьор отначало работи във фабрика, след това в бензиностанция, като пожарникар и пианист. Своят пробив в киното прави в края на 50-те години на XX век със сериала “Rawhide” („Нещавена кожа“), който се излъчва в продължение на 7 години и му носи популярност.

Със своите 193 см и строго присъствие получава покана за прослушване в „За шепа долари“ (1964 г.) на Серджо Леоне. Лентата се превръща в стандарт за спагети уестърните, а Истууд се снима и в други два филма на същия режисьор – „За няколко долара повече“ (1965) и „Добрият, лошият и злият“ (1966). Серджо Леоне казва: „Аз харесвам Клинт Истууд, защото той има само две изражения на лицето: едно с шапка и едно без нея.“

Следват множество роли през следващите десетилетия, които превръщат Клинт Истууд в звезда. Сред най-известните му филми са: „Мръсният Хари“, „Бягство от Алкатраз“, „Каквото и да правиш, губиш“, „Бледият ездач“, „Мостовете на Медисън“, „Непростимо“, „Гран Торино“.

През годините Клинт Истууд проявява интерес и към политиката, като през 1986 г. той печели изборите за кмет на крайморското градче Кармел, щата Калифорния. Истууд остава на този пост в продължение на две години.

Той е четирикратен носител на „Оскар“: за продуцент и режисьор на „Непростимо“ (най-добър филм и режисура през 1993 г.) и „Момиче за милион долара“ (най-добър филм и режисура през 2005 г.).

Клинт Истууд
Снимка: Getty

Кариерата на Клинт Истууд продължава повече от половин век, като днес той продължава не само да играе, но и да режисира филми. След скорошните му заглавия са „Американски снайперист“, „Съли: Чудото на Хъдсън“,  „15:17 до Париж“, „Трафикантът“.

Той се е женил два пъти и е баща на пет дъщери и двама синове от пет различни жени.

Вижте тук мъдрите мисли на Клинт Истууд:

Мисли от Клинт Истууд

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти