Келвин Клайн на 77 – момчето от Бронкс, което промени световната мода

Келвин Клайн
Снимка: Getty

Днес една от легендите на световната мода става на 77! 

Келвин Ричард Клайн е роден на 19 ноември 1942 г. в еврейското семейство на Флор и Лео Клайн в Бронкс. Лео е имигрирал в Ню Йорк от Унгария, докато Флор е родена в САЩ от имигранти от Галисия (Източна Европа) и Бухенланд, Австрийската империя (съвременна Украйна).

Клайн посещава гимназията за изкуство и дизайн в Манхатън, приет е в Нюйоркския моден технологичен институт и макар че така и не го завършва, през 2003 г. получава почетна докторска степен. През 1962 г. е стажант при производителя на дрехи и костюми Дан Милщайн и прекарва пет години в други магазини в Ню Йорк. През 1968 г. той стартира първата си компания с приятеля си от детството Бари К. Шварц.

Келвин Клайн
Снимка: Getty

Клайн е един от лидерите в дизайна, издигнати в еврейската имигрантска общност в Бронкс, заедно с Робърт Денинг и Ралф Лорън. Той става протеже на барон дьо Гунцбург, който го представя на елитната модна сцена в Ню Йорк, още преди да постигне първия си успех с пускането на първата си дънкова линия. Талантът на Келвин Клайн веднага е признат след първото му голямо представяне на Седмицата на модата в Ню Йорк. Той е приветстван като новия Ив Сен Лоран и става известен с изчистените си линии.

Клайн се жени за текстилния дизайнер Джейн Сентър през 1964 г. и имат дъщеря Марчи, която в момента работи като продуцент на таланти в NBC. Двамата се развеждат през 1974 г., а през септември 1986 г. Клайн се жени за асистентката си Кели Ректор в Рим, която по-късно става известен фотограф. Те се развеждат през април 2006 г. след 20 години брак.

Келвин Клайн
Снимка: Getty

През 2003 г. Клайн купува имение на брега на океана в Саутхемптън, Ню Йорк го събаря, за да построи имение от стъкло-бетон на стойност 75 милиона щатски долара.

През 1974 г. Клайн проектира плътно прилепнали дънки с подпис, които достигат 200 000 долара през първата им седмица на продажба. През същата година той става и първият дизайнер, който получи наградата на CFDA за изключителен дизайн в мъжкото и дамското облекло. През 1983 г. той бе поставен в Международния списък за най-добри дрехи, а през 1981, 1983 и 1993 г. получава награда от Съветите на модните дизайни на Америка.

Келвин Клайн
Снимка: Getty

 

Още от Известни:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти