"Кажи ми какво те интересува и ще ти кажа какъв си." - великите мисли на Хосе Ортега и Гасет
Снимка: netinfo

"Кажи ми какво те интересува и ще ти кажа какъв си." - великите мисли на Хосе Ортега и Гасет

Днес се навършват 62 години от смъртта на Хосе Ортега и Гасет - философ, социолог и есеист. Тези 62 години без него дадоха потвърждение на пророческите слова в творчеството му, принадлежащо към т. нар. течение "философия на живота".

Най-известните му произведения: "Бунтът на масите", "Човекът и хората", "Мисли за Европа", "Фантазиращото животно" и други, представляват размишления относно съвременния човек, мястото му в света и в европейското общество.

Прочетете ТУК най-великите мисли на Хосе Ортега >>>

В размислите му се усеща една неизменна тревога за съдбините на човека - като индивидуалност и за ролята му в обществената система. Като най-голяма заплаха той вижда инертността и липсата на екзистенциална цел в конкретната житейска ситуация на всеки един човек, което неминуемо води до липса на развитие и в обществото като цяло.

Хосе Ортега и Гасет е роден в семейството на представители на либералната буржоазия. Семейството на майка му притежава и издава мадридския всекидневник „El Imparcial“. Баща му – дон Хосе Ортега и Муниля е журналист и редактор в същия вестник. Първите му уроци са в Мадрид, като негови учители са дон Мигел Мартинес и дон Хосе дел Рио Лабандера.

Знанията, които получава в йезуитския колеж „Miraflores del Palo“, по-късно оказват сериозно влияние върху цялостното му творчество. Завършва през 1897 г. и започва да учи за кратко в Университета в Мадрид.

През 1905 г. отива в Германия, за да продължи образованието си, и посещава университетите в Лайпциг, Берлин и Марбург. През 1914 г. пише първата си книга – „Размисли за Дон Кихот“.

През 1916 г. е съосновател на всекидневника „El sol“ („Слънцето“). През 1934 г. публикува книгата „По повод на Галилей“ („En torno а Galileo“), а през 1935 г. – „Историята като система“.

Към галерията >>>

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти