Каубоят на американското кино Джон Войт на 79!

Каубоят на американското кино Джон Войт на 79!
Снимка: netinfo

Днес актьорът навършва 79 години! 

Джон Войт е роден на 29 декември 1938 г. в Ню Йорк. Още като тийнейджър се запалва по актьорското майсторство. В началото на свояра кариера започва да играе на театралната сцена, а след това и в телевизията.

През 1962 г. Джон Войт се жени за Лори Питърс, но след пет години се развеждат. През 1971 г. актьорът се венчава за Маршлин Бертран, от която има две деца – Анджелина Джоли и Джеймс Хейвън. През 1978 г. се развеждат.

Кинодебютът на Джон Войт е през 1967 г. във филма на Филип Кауфман "Fearless Frank". Същата година участва в "Hour of the Gun". През 1969 г. прави големия си пробив в "Среднощен каубой" на Джон Шлезинджър, с Дъстин Хофман, като за ролята си е номинран за "Оскар". Последният филм за 60-те години е "Out of it".

През 70-те, вече известен, млад и надежден, Джон Войт се пуска в сериозното кино. През 1970 г. е премиерата на "The Revolutionary" с Робърт Дювал. Две години по-късно излиза "Deliverance" на Джон Бурман, с Бърт Рейнолдс. До края на десетилетието Войт се снима в по-слаби филми, докато не идва 1978 г. и "Завръщане у дома" с Джейн Фонда.

Войт печели "Оскар" за изключителното си изпълнение. Чак в средата на 80-те излиза следващият му забележителен филм "Влакът беглец" (1985) на Андрей Кончаловски, по сценарий на Акира Куросава, с Ерик Робъртс. Джон Войт отново е забелязан и е сред претендентите за "Оскар" за най-добра главна мъжка роля.

В началото на 90-те Войт малко по малко се измества към телевизионния екран, но не се отказва съвсем от голямото кино. През 1995 г. е част от хита "Жега" на Майкъл Ман, с Ал Пачино, Робърт де Ниро, Вал Килмър, Ашли Джъд, Натали Портман и др. Година по-късно излиза "Мисията невъзможна" на Брайън де Палма, с Том Круз, Жан Рено, Ванеса Редгрейв, а през 1997 г. е премиерата на "Обратен завой" на Оливър Стоун, с Шон Пен, Били Боб Торнтън, Дженифър Лопес и др.

Същата година излиза "The Rainmaker" на Франсис Форд Копола, с Мат Деймън, Дани ДеВито, Клеър Дейнс, Мики Рурк и др. В края на 90-те се снима в "Обществен враг" (1998) на Тони Скот, с Уил Смит, Джийн Хекман и др.

Новото хилядолетие започва с "Лара Крофт" (2001), където участва дъщерята на Джон Войт Анджелина Джоли. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти