Катерина де Медичи: Най-великият подарък, който Италия направи на френската кухня!

Катерина де Медичи: Най-великият подарък, който Италия направи на френската кухня!
Снимка: netinfo

Катерина де Медичи - жената, която направи френската кухня това, което е днес, е живяла в периода от 1519 до 1589 година. Всъщност влиянието, което тя оказва върху всичко, обичано от нас - кроасанчетата, маслото, сирената, виното дори, е продукт от брака ѝ в Париж. 

Тя се омъжва едва 14-годишна (не се стряскайте, това е съвсем нормална възраст за женитба за 16 в.) за принц Анри, който също е на 14 години по това време. Анри е бил синът на крал Франсис I на Франция. 

френска кухня ястия ядене храна
Снимка: Unsplash

Този брак променя френската кухня завинаги, а Катерина и нейното флорентинско семейство са изцяло "виновни" затова. 

Катерина пристига във Франция, придружена от редица флорентински главни готвачи, градинари и лозари. Това е сватбеният ѝ подарък от нейния баща, Лоренцо де Медичи -  феодален владетел на Флоренция. 

френска кухня ястия ядене храна
Снимка: Unsplash

По това време Флоренция е абсолютният център на европейската кухня, а главните готвачи, придружаващи Катерина, донасят със себе си много повече от паста. Ако този брак не се беше състоял, Франция щеше да разбере прекалено късно какъв е вкуса на лимонадата и оранжадата. А градинарите на Катерина са причината в страната на любовта да се използват толкова разнообразни билки и зеленчуци. 

Ако съвсем скоро пътувате към Франция и се наслаждавате на свежа салата с невероятно вкусен босилеков дресинг  - благодарете на Италия и на госпожа де Медичи. 

Снимка: netinfo

По същото време Европа започва да се "пробужда" и да открива и използва билки - една от друга по-различни и ароматни, зеленчуци и плодове, които конкистадорите донасят от Испания. Така френската кухня се превръща в един приятен микс от интернационални вкусове и аромати. 

Всъщност границите между Франция и Италия винаги са били леко размити по отношение на продуктите, рецептите и техниките на готвене, които влизат и излизат от границите на държавите. Ако проследите историята на френската кухня, ще намерите много от Франция и местната така популярна кулинария, която всъщност има дълбоки италиански корени. 

Снимка: netinfo

А една друга страна на Катерина де Медичи, заради която я наричат "дявол", е и причината да искаме да ви я опишем и така:

14-годишната Катерина, без благородническо потекло, но единствена наследница на банкерски род и племенница на папата, не е нито възмутена, нито дори изненадана, когато научава, че вече е обещана за жена на напълно непознат мъж. Така са се женили и се женят всички в нейния род.

Без да изпитва любов, но и без да очаква любов, тя става съпруга на херцога на Орлеан Анри, втори син на френския крал. В разгулния френски двор никой не обръща внимание на невзрачната, слабичка италианка и тя - ненаблюдавана от никого - се отдава на своята страст - астрологията, свързва се с магове, учи астрономия и математика. А в нея зрее жената, зрее и любовта към съпруга, когото постепенно опознава, за да се превърне в бурна, но несподелена страст.

След неочакваната смърт на престолонаследника Анри Орлеански заема неговото място. Катерина ще бъде кралица на Франция, но какво я топли това, щом любимият мъж дели постеля с друга, щом още не е родила ни едно дете и щом звездите вещаят злощастие. Единственият ѝ изход да промени съдбата е да подири помощ при Дявола...

френска кухня ястия ядене храна
Снимка: Unsplash

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти