Какво ще се случи с имението Грейсленд: мястото, където почива семейство Пресли

Домът на Елвис в Мемфис, щата Тенеси е втората най-посещавана резиденция в САЩ след Белия дом. Грейленд посреща повече от 600 000 посетители всяка година и е обявен за историческа забележителност през 1991 г.

Докато посетителите могат да разгледат по-голямата част от обширното имение, горният етаж не е отворен за обществеността. Само членове на семейството имат достъп до там. Именно в банята на втория етаж е открито тялото на Краля преди 46 години.

пресли
Снимка: Getty

Грейсленд е колкото внушителен и разкошен имот, толкова и сцена на няколко трагедии за семейство Пресли.

Покойният крал на рокендрола купува имота, година след като кариерата му започва да се развива. Когато Елвис купува имота на 22 години, това му струва само 102 500 долара.

Името „Грейсленд“ (Graceland) всъщност е измислено от първоначалните му собственици, семейство Мур в чест на тяхната дъщеря. Имотът е с площ от 17 552 квадратни метра, като има общо 23 стаи, офис, телевизионната стая и стая за билярд.

Елвис купува имота през 1957 г. На следващата година обаче семейството е сполетяно от първата трагедия: майката на Елвис умира на 46-годишна възраст.

Месеци преди смъртта на майка му, Елвис е призован в армията и се запознава с бъдещата си съпруга Присила. Двамата сключват брак в Лас Вегас през май 1967 г., като още преди сватбата Присила вече живее в Грейсленд с него и семейството му.

пресли
Снимка: Getty

На следващата година се ражда дъщеря им Лиса Мари Пресли. Детето прекарва първите години от живота си в Грейсленд, докато родителите ѝ не се разделят през 1972 г. Въпреки това прекарва време там, когато посещава баща си или всички празнуват Коледа като семейство.

През 70-те обаче Елвис попада все повече в смъртоносната схватка на злоупотребата с наркотици. Той често спи през деня и остава буден по цели нощи, дори когато дъщеря му го посещава. През 2003 г. Лиса Мари разкри пред Rolling Stone, че когато била на 7 или 8, казала на баща си, че се страхува, че той ще умре. „Просто имах такова чувство. Не беше добре“, обясни тя.

елвис присила пресли
Снимка: Getty/Gulliver

Трагедията сполетява имението през август 1977 г., когато Елвис умира в дома си на 42-годишна възраст. Кралят е погребан там до баба си, своя брат близнак Джеси и други членове на семейство Пресли.

Имотът е наследен от Лиса Мари, но тя придобива пълна собственост върху него, след като навършва 25 години през 1993 г. По-късно тя създава "Елвис Пресли тръст", за да могат тя и майка ѝ да управляват имението заедно.

пресли
Снимка: Getty

Лиса Мари посети Грейсланд на 8 януари за годишната церемония в чест на рождения ден на нейния баща. По случая имаше многоетажна торта, покрита с корона, както и оживена тълпа почитатели на Краля.

Тя говори кратко, гласът ѝ беше тих и дрезгав, а очите – покрити с тъмни слънчеви очила. „Мина доста време. Липсваше ми“, каза тя, след което се обърна към събралите се хора: „Толкова е вълнуващо как всяка година идвате от цял свят.“

На 13 януари, 2023 г. семейство Пресли преживя поредната трагична загуба. Лиса Мари почина в дома си в Калифорния на 54-годишна възраст.

пресли
Снимка: Getty


На следващия ден представител на семейството потвърди, че единствената дъщеря на Елвис Пресли ще бъде погребана „до любимия си Бен“. Нейният син Бенджамин почива там, след като се самоуби през юли 2020 г., на 27-годишна възраст.

След смъртта на Лиса Мари бе потвърдено, че домът остава в семейството. Трите дъщери на певицата - Райли Киоу, Харпър Локууд и Финли Локууд – са наследниците на имението. Лиса Мари роди дъщеря си и сина си – Райли и Бенджамин, от първия си съпруг Дани Киоу. А по-малките ѝ дъщери близначки са от брака с четвъртия ѝ съпруг Майкъл Локууд.

Лиса Мари ще бъде изпратена с мемориална служба, планирана на поляната на Грейсленд за неделя, 22 януари.

Животът на Лиса Мари Пресли в снимки

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти