Какво не знаеш за екшън звездата Джейсън Стейтъм, който днес става на 53

Джейсън Стейтъм
Снимка: Getty

Роден на 26 юли 1967 г., британският актьор е един от най-разпознаваемите екшън звезди на нашето време.

Преди да намери мястото си в Холивуд обаче, Джейсън Стейтъм е имал друго занимание – в началото на 90-те години е познат като като един от най-добрите спортисти по състезателно плуване. Като такъв прекарва 12 години в британския национален отбор по плуване.

Започвайки плувната си кариера на по-късна възраст, когато приключва с нея, Стейтъм се ориентира към моделство. Компанията French Connection го избира именно заради нетипичния му за модел вид, тъй като екипът иска някого, „който изглежда като нормален тип“.

За да си осигури редовни доходи, бъдещият актьор се залавя с друга работа – да продава парфюми и бижута имитации по улиците. Именно така той бива забелязан от режисьора Гай Ричи, на когото му трябва подобен типаж, за да участва в неговия филм „Две димящи дула“. В него ролята на Бейкън е написана специално за Стейтъм, а лентата се превръща в трамплин за актьора към Холивуд.

Екшън звездата изпълнява много от каскадите си сам – от ръкопашен бой до висене от хеликоптер повече от 600 м над земята, смятайки ги за актьорски дълг. В това отношение се вдъхновява от имена като Джеки Чан и Джет Ли.

Старанието за автентичност едва не му коства живота по време на снимките на „Непобедимите 3“. Стейтъм почти се удавя, когато спирачките на камион, тежащ 3 тона, отказват, а превозното средство пада от скала в Черно море край Варна.

Джейсън Стейтъм
Снимка: Getty

За щастие, актьорът се измъква невредим, за да може седем години по-късно да получи най-хубавият си подарък от съдбата – своето дете от модела Роузи Хънтингтън-Уайтли. С нея са заедно от 2010 г., сгодяват се шест години по-късно, а през лятото на 2017 г. се ражда синът им Джак Оскар Стейтъм.

Последното голямо заглавие с негово участие е „Бързи и яростни: Хобс и Шоу“ (2019), предстои да го гледаме в бъдещото продължение на екшън комедията „Шпиони“.

Доза сексапил - Джейсън Стейтъм

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти