Специално

Незабравимата Татяна Лолова: 10 любопитни факта за царицата на българската комедия

Легендата на родната сцена Татяна Лолова ни напусна на 23 март 2021 г., оставяйки незаличима следа в сърцата на българите и в историята на родното изкуство. На рождената ѝ дата, 10 февруари, тази година  в столичния квартал Гео Милев бе направена символичната първа копка на „Градината на Татяна Лолова".

Благодарение на богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON – си припомнихме част от незабравимите роли на вечната усмивка на българското кино и театър.

Татяна Лолова е истинска фурия както в криминалната комедия „Бон шанс, инспекторе“ (1983), така и в „Щурец в ухото“ (1976), където е един от героите, за които преместването от селото до града става повод за сериозна преоценка на досегашния им живот. Именно в този филм на Георги Стоянов тя изиграва една от ролите, които най-много обича.

татяна лолова
Снимка: "Щурец в ухото", imdb

На платформата на ЕОН откриваме голяма колекция български филми, сред които и две превъплъщения на талантливата актриса в ролята на магьосница – в „13-та годеница на принца“ (1987) и последната ѝ поява в киното в детската приказка „Лили Рибката“ (2017).

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

татяна лолова
Снимка: EON

Безкрайно скромна и добронамерена, Татяна Лолова не крие, че освен на таланта си, дължи своята шеметна кариера на добрите хора, които са видели нещо в нея и са ѝ подали ръка. Благодарение на автобиографичната ѝ книга „1/2 живот“ не само си припомнихме нейната уникална житейска философия, но и научихме някои любопитни факти за живота ѝ, които решихме да споделим днес.

Сцената ѝ дава сила

Родена е в София, в болницата „Княгиня Клементина“ близо до Централна гара, през 1934 г. Не знае дали е била много кресливо бебе, но признава, че дори когато остарява и едвам стига до театъра, щом стъпи на сцената, успява да вика с цяло гърло чак до финала на постановката.

Загубва баща си на 15 години

Майка ѝ е украинка. През годините двете имат сложни отношения, като Татяна дори е изгонена от семейния дом. Това се случва, след като баща ѝ умира рано, а майка ѝ е омъжена повторно. Татяна признава, че е боготворяла баща си, който бил счетоводител, но също така знаел няколко езика и умеел да рисува. Баба ѝ по бащина линия е родена в Калофер и е от рода на майката на Христо Ботев.

Понякога хората я вземали за майка на брат ѝ

Като дете често се грижи за по-малкия си брат Димо и дори се е случвало да я взимат за негова майка. По-късно той заживява в Париж, където работи като режисьор и сценарист. Съпругата му е пластичен хирург, а синът му Сава Лолов е актьор.

Настоява да работи в Русе

По време на студентско турне се влюбва в град Русе и след дипломирането през 1955 г. настоява да я разпределят именно там, в  Драматичен Театър "Сава Огнянов". На следващата година вече е първата актриса, назначена в трупата на новия Сатиричен театър, създаден от нейния професор във ВИТИЗ Стефан Сърчаджиев.

Била е омъжена два пъти

Първият ѝ съпруг е Евелин Монев, който е хидроинженер. Женят се през 1958 г. Развеждат се, запазвайки добри отношения. За втори път се омъжва през 1963 г. за Светослав Светославов, тогава реквизитор в Сатиричния театър.

татяна лолова
Снимка: Facebook

Кръщава сина си на легендарния актьор Сава Огнянов

През същата година, 1963, се ражда и синът им Сава. "Кръстих сина си на Сава Огнянов, внукът ми и племенникът ми също носят името на този велик актьор“, споделя още Татяна Лолова. По-късно синът ѝ, заедно със съпругата си Нели, дарява родителите си с двама внуци – Сава и Матео. През 2021 г. Сава получава от името на покойната си баба посмъртна награда „Икар“ за изключителен принос към изкуството.

Застъпвала се е за Тодор Колев

Когато получава сценария на Володя Янчев за „Последният ерген“, Лолова настоява именно Тодор Колев да изиграе главната роля. После с огорчение си спомня, че всички са забравили, че именно тя първа е повярвала в таланта му за киното.

Обичала да играе със собствени дрехи

Първата ѝ поява в киното е като „момичето с джуфката“ в „А бяхме млади“ на Бинка Желязкова, някъде около 1961 г. В целия филм Лолова има едно-единствено минаване, на което режисьорката прави 18 дубъла. В тази роля, както в много други след това, Лолова играе със собствени дрехи.

Пази невероятни спомени от снимачната площадка 

Предложението за участие в „Тринадесетата годеница на принца“ (1986 г.) идва в момент, когато Татяна има чувството, че всички са забравили, че е и киноактриса. Там играе ролята на магьосница и съпруга на Павел Поппандов. Фон на събитията във филма са красиви замъци в град Кемниц, Германия и актрисата си спомня много забавни моменти със своите колеги по време на снимките.

Загубата на съпруга ѝ я съкрушава

През 2018 г. Светослав Светославов - Славето – съпругът на Татяна Лолова, почина на 85-годишна възраст. Двамата се обичат и подкрепят и продължение на 55 години. През последните години от живота си Светослав заменя театъра с рисуването и през 2014 г. организира своята първа изложба. След смъртта му Татяна остава съкрушена, но продължава да се усмихва, защото синът ѝ забранява да бъде тъжна.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти