Специално

Какво не знаем за "детето чудо на пианото", което започва да свири на 2 години

дете пиано
Снимка: iStock

Светът разбра за феноменалния талант на аржентинската пианистка Марта Аргерич през 1964 г., когато тя, едва на 24-годишна възраст, спечели международния Шопенов конкурс за пианисти. Днес Аргерич е може би най-великият жив пианист, а билетите за нейните концерти се разпродават за минути. Току що гледахме невероятен документален филм, част от разнообразните продукции на Marquee TV, от ТВ платформата на EON, който ни вдъхнови да ви разкажем повече за нея.

Марта Аргерич е родена в Буенос Айрес, Аржентина. Предците ѝ по бащина линия са испански каталонци, заселили се в Буенос Айрес през XVIII век. Нейните баба и дядо по майчина линия пък са еврейски имигранти от Руската империя. Фамилното ѝ име Argerich произлиза от Каталония, Испания.

Още когато Марта е на 2 години и половина, родителите ѝ забелязват музикалната ѝ дарба. На тази възраст тя вече е способна да изсвири на пиано партитурите, които брат ѝ изучава, или да пресъздаде мелодии, които е чула в изпълнение. На 5-годишна възраст майка ѝ я изпраща на уроци при Винченцо Скарамуца, който ѝ дава първите уроци по пиано в живота и ѝ помага да развие своето собствено чувство към музиката. 

През 1949 г., когато е на 8 години, Марта прави концертно изпълнение на Концерт за пиано № 1 в до мажор, op. 15 на Бетовен, Концерт за пиано № 20 в ре минор, к. 466 на Моцарт и Френска сюита № 5 в сол мажор, BWV 816 на Бах.

През 1955 г. семейство Аргерич емигрира в Европа, по-конкретно във Виена, където Марта започва да посещава уроци при Фридрих Гулда по негова лична покана. След това започва да се обучава на различни места в Европа - в Лондон, във Виена, в Швейцария, където има щастието да срещне и най-големите имена на своето време - Бруно Сайдхофер, Фридрих Гулда, Никита Магалов, Мадлен Липати. 

Обучението си завършва при Артуро Бенедети Микеланджели и Стефан Ашкенази.

През 1957 г., на 16 години, в интервал от две седмици, тя печели два престижни конкурса - Конкурса за музикални изпълнители в Женева и Международния конкурс за пианисти „Бузони“ в Болцано. Именно на конкурса „Бузони“ тя среща Микеланджели, от когото четири години по-късно иска уроци.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

През 1965 г. Марта Аргерич оставя следа в историята на музиката с участието си на Международния конкурс „Шопен“, във Варшава, на който тя печели три награди. С развети коси, стремително и загадъчно поведение, 24-годишната аржентинка завладява сърцата на всички присъстващи. През по-голямата част от състезанието обаче, победата ѝ съвсем не е сигурна. Но на финала се стига до изпълнението на Първия клавирен концерт на Шопен и се ражда една легенда.

Година по-късно започва да свири в Линкълн център в Ню Йорк.

С бунтовническия дух тя яростно отстоява своята свобода. А своенравието ѝ често създава трудности на организаторите на концерти. Понякога отказва участия в последния момент, променя на място програмата на концертите и дори отказва въобще да бъде продуцирана, въпреки предварително попълнената от други програма. 

Така през 1961, Марта решава да се оттегли от сцената, когато ражда първото си дете. Завръща се през 1965. Отново се оттегля за периода 1973 – 1976 г.

Любопитен факт е, че Марта никога не е съдена за неизпълнение на ангажимент, тъй като тя никога не е подписвала договор. 

Характерът ѝ се проявява и в нейната дискография. Тя не прави нито една серия от произведения само на един композитор, а изпълнява онова, което харесва, оставяйки на воля фантазията си.

Марта Аргерич има три брака. От първия си, кратък брак с Робърт Чен (Чен Лиан Шенг) има дъщеря, Лида Чен. От 1969 до 1973 г. е омъжена за диригента Шарл Дютоа, с когото си сътрудничи и след раздялата им. От него има дъщеря, Ани Дютоа. От третия си брак, с американския пианист Стивън Ковачевич, има дъщеря - Стефани Аргерич.

пиано музика
Снимка: iStock

Понастоящем Марга Аргерич живее в Брюксел, с дъщеря си Стефани, където често обучава млади пианисти. Ляга си в малките часове на сутринта, след като цяла нощ е свирила, слушала музика или участвала в дълги дискусии в своя блог.

Наричана „дете чудо на пианото“, с оригиналните си интерпретации на творби на романтични и модерни композитори, се нарежда начело на международната музикална сцена.

Завладяващите изпълнения на Аргерич на творби на Шопен, Шуман, Лист, Прокофиев, Равел, Рахманинов, Бетовен, Барток са запечатани в историята на втората половина на ХХ век и началото на XXI век. 

Марта Аргерич страни от публичността, отказва солови изяви, а в един от редките си разговори с пресата казва „не обичам да получавам похвали или награди за пътя, който съм изминала, защото той е в миналото.“

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти