Как Робърт Дауни Джуниър помогна на сина си да не повтори неговите грешки

Един от най-успешните и талантливи актьори в Холивуд, Робърт Дауни Джуниър умело пази личния си живот далеч от медийното внимание. През последните месеци той спечели награда Златен глобус за ролята си в „Опенхаймер“, както и Оскар за същото изпълнение. Но неговата история не е история за неспирен възход.

Ето ги големите победители на наградите Оскар 2024

В края на 90-те актьорът има проблеми с наркотиците, което поставя и кариерата, и живота му в опасност. По това време той се присъединява към телевизионния сериал „Али Макбийл“, за който също спечели награда Златен глобус.

Въпреки отличието и главната си роля Робърт е уволнен от сериала след обвинения за злоупотреба с наркотици през 2000 и 2001 г. Следва и развод с първата му съпруга по същите причини. По това време Робърт вече е баща на своя най-голям син Индио, който изглежда е обречен да повтори грешките си.

Робърт Дауни Джуниър
Снимка: Getty

Всъщност Индио Фалконър Дауни от години си проправя път в музикалната индустрия и въпреки че сега се радва на успех в тази област, миналото му крие мрачни и трудни периоди.

Индио е роден през 1993 г., а майка му е музикантката Дебора Фалконър (на снимката). Младежът се изправя пред първото си предизвикателство, когато родителите му се разделят през 2001 г. поради проблемите на актьора с наркотиците.

Робърт Дауни Джуниър
Снимка: Getty

В документален филм за Netflix Робърт Дауни Джуниър откровено говори за своя опит с пристрастяването, признавайки: „Целият този свят; той е свързан с творчеството. Всички ние променяхме съзнанието си с различни вещества“.

Филмът се фокусира и върху живота на покойния баща на актьора, режисьора Робърт Дауни-старши, който споделя: „Много от нас правеха неща и смятахме, че би било лицемерно децата ни да не участват в употребата на марихуана и подобни неща.“

Въпреки че Робърт Дауни Джуниър в крайна сметка преодолява собствените си борби с пристрастяването, синът му Индио, за съжаление, поема по подобен път.



През 2014 г. Индио става скандално известен с ареста си по обвинения в притежание на кокаин. Тогава се твърди, че 21-годишният младеж вече се бори със зависимостта от няколко години преди инцидента.

Според Los Angeles Times баща му тогава изразява благодарност към ограните на реда в изявление, добавяйки: „[Ние] вярваме, че Индио може да бъде поредната история за успех при възстановяването, вместо предупредителна история“.

В крайна сметка Робърт Дауни изиграва важна роля за сина си, помагайки му да преодолее пристрастяването.

Робърт Дауни Джуниър
Снимка: Getty

Може би вдъхновен от зашеметяващата трансформация на своя баща и неговото триумфално завръщане в киното, Индио Фалконър Дауни влиза в рехабилитационна клиника след ареста си през 2014 г.

Според доклад на Daily Mail източник, близък до семейството, издава, че актьорът не само знае за борбите на Индио, но и е опитал всичко да му помогне, включително да го изгони от семейния дом, както и да постави граници и да прояви строгост. За съжаление, дотогава нито един от методите не се оказва ефективен.

Две години след ареста на Индио и престоя му в рехабилитационния център в Малибу, Робърт Дауни Джуниър говори откровено за пътуването на сина си към възстановяването във Facebook:

„Неговият продължаващ ангажимент за възстановяване продължава да вдъхновява и изумява", пише актьорът и рекламира рок групата на Индио, „The Dose“.

В изявление от 2019 г., споделено с RadarOnline, майката на момчето Дебора Фалконър хвали отдадеността на бившия си съпруг в подкрепата към техния син. Тогава тя отбелязва, че Индио вече е в много по-добро състояние.

Робърт Дауни Джуниър
Снимка: Getty

През ноември 2023 г. Индио споделя с People, че официално е трезвен от 18 месеца.

„Опитвам се да настоявам да бъде по-добър в много области, в които не съм го направил и които се нуждаят от подобрение. Променям се бавно, но сигурно“, казва той.

Индио споделя още, че включва ежедневни практики като медитация и изказване на благодарност, за да подобри благосъстоянието си, докато активно насочва енергията си към създаване на музика.

По време на откровен разговор с People Индио Фалконър Дауни разказва как борбата му с наркотиците се е отразила на неговата музика:.

„Мисля, че много добри произведения на изкуството са създадени за това. Има много какво да се каже“, споделя музикантът, добавяйки, че сингълът му от 2023 г. „Dume“ е повлиян от пристрастяването му.

Робърт Дауни Джуниър
Снимка: Getty

Индио подчертава, че целта му е да вдъхновява другите, като споделя своята истина и вдъхва надежда на тези, които са изправени пред подобни предизвикателства.

Самият Робърт Дауни изглежда неволно повлиява на възстановяването на сина си и като го запознава с музиката в ранна възраст. Индио разказва подробно пред People как музикалният усет на двамата му родители му позволява да развие собствената си креативност чрез изкуството.

В крайна сметка това му дава възможност да се справи с трагичните моменти в своя живот.

Робърт Дауни Джуниър
Снимка: Getty

Все пак Робърт Дауни Джуниър вярва във възможността за генетично предразположение към пристрастяване в семейството му. Актьорът се ожени за настоящата си съпруга Сюзън Дауни през 2005 г. Двойката има две деца заедно - син на име Екстън Елиас Дауни, роден през 2012 г., и дъщеря Аври Роел Дауни, която е родена през 2014 г.

Днес звездата от "Опенхаймер" споделя, че целта му е да бъде по-скоро истински човек, отколкото герой за децата си, като признава колко големи са предизвикателствата на това да бъдеш родител.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти