Как мечето Теди получи името си от един президент?

мече дете
Снимка: Istock

Популярното мече Теди е било кръстено на американския президент Теодор (Теди) Рузвелт. Ето как е станало това:

Всичко започнало с лов на който президентът Рузвелт бил поканен през ноември 1902 г. от управителя на щата Мисисипи Андрю Лонгино.

След три дни ловуване другите членове на дружината вече имали повалени мечки, но не и Рузвелт.

Аз съм част от всичко, което съм прочел.

Президентският лов на мечки бил пред провал. На следващия ден водачите приклещили стара черна мечка, която кучетата преследвали от дълго време.

Ловците вързали мечката за върба и приканили президента да я застреля.

Но Рузвелт погледнал старата мечка и възмутен до дъното на душата си (поне така се надяваме) той отказал да я застреля. За него това било неспортсменско.

Но тъй като звярът бил ранен и страдащ, Рузвелт нареди мечката да бъде убита, за да се сложи край на мъките ѝ.

Ако вярвате, че можете, вие сте изминали половината път.

Историята бързо станала хит сред вестниците в страната, а политическият карикатурист Клифърд Бериман нарисувал карикатура на която президентът отказва да застреля мечката.

Оригиналната рисунка, която е публикувана във „Вашингтон пост“ на 16 ноември 1902 г., показва Рузвелт стоящ отпред. Водачът на лова и мечката са на заден план и са горе-долу с еднакъв размер. По-късно се появяват други подобни карикатури, на които мечката става все по-малка и уплашена, за да добие накрая вид на малко сладко мече.

мече дете
Снимка: Istock

Ако трябва да избирам между мира и справедливостта, аз избирам справедливостта.

Идеята за мечето Теди хрумва в Ню Йорк на местния сладкар Морис Мичтом, който вижда оригиналната карикатура и в главата му се ражда идея. Той слага на витрината на своята сладкарница плюшено мече, белязано с надпис „Teddy’s bear“ („Мечето на Теди“), коeто билo направенo от съпругата му. За да гo кръсти така, магазинерът иска разрешение лично от президента. Бързата популярност на тези мечета кара Мичтом да създаде цяла компания, която да произвежда плюшените играчки.

В личния живот малко хора са толкова неприятни, колкото човекът, който се хвали гръмко; и ако той не е в състояние да подкрепи думите си с дела, положението му е достойно за презрение.

мече дете
Снимка: Istock

100 години по-късно мечетата Теди, които у нас са си известни просто като плюшени мечета, не са изгубили нищо от своята популярност – популярност започнала от един обикновен лов край Мисисипи.

В нашата история все още не е имало човек, който да е водил охолен живот и неговото име да си е струвало да се запомни.

Днес отбелязваме 101 години без президента-кръстник Теди Рузвелт. 

Всеки път, когато вземаш решение, най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да направиш нещо правилно, следващото добро нещо е да направиш нещо грешно, най-лошото е да не направиш нищо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти