Как да успеете на кастинга на X Factor

Как да успеете на кастинга на X Factor
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Имаш ли музика в кръвта си, няма значение на колко години си – винаги си тананикаш, винаги наддаваш ухо когато някой пее и винаги ти се иска, явно или тайно, да имаш световна музикална кариера.

Или поне веднъж в живота си да пееш пред две хиляди души, които, разбира се, да изправиш на краката.

На някои им се получава. Всъщност, на онези, които преследват мечтите си истински, работят за тях, пробват, провалят се и опитват отново.

Пътищата в музиката са много. Можеш да репетираш от 5-годишен и да посветиш целия си живот на музиката. Може да те чуят случайно в някой караоке бар и да ти предложат договор с музикална компания (случва се отчайващо рядко, така че не разчитайте на това) .

Може и да се явиш на кастинг за X Factor и да се впуснеш в приключение, от което със сигурност ще излезеш различен.

Може да спечелиш, може да загубиш, но така е с мечтите, никой не ти гарантира, че ще бъде лесно.

И не си мислете, че от това музикални формати се интересуват само тийнейджърите.

Животът (и предишните издания на предаването) ни показаха, че възрастта няма значение, когато си на прага на една мечта.

Но пък ще ти е по-малко трудно, ако се подготвиш както трябва. Попитахме „когото трябва“ за това как да се подготвиш добре за кастинг на X Factor.

Представяме ви Искра Милкова и Пламен Денчев. Те са вокални педагози в X Factor и от 16 юли се впускат в издирване на музикални таланти.

Точно те са хората, които знаят най-добре как да успеете на кастинг за предаването.

Влязохме в ролята на талантлив кандидат, чиято глава е пълна с въпроси...

Мога да пея. Какво още ми трябва, за да успея в Екс фактор?

Пламен: Смисълът на X Factor е комбинацията от качества на един артист. Освен пеенето, той трябва да притежава обаяние, харизма, да умее да внушава чрез изпълнението си посланието, което съдържа дадена песен. Да не забравяме и умението да танцува, тъй като това също е важен елемент от X Factor.

Трябва ли да ходя на уроци?

Искра: Посещаването на уроци е съществена част от развитието на всеки певец. Всички величия като Beyonce, Justin Bieber, Rihanna, Christina Aguilera, Demi Lovato, Ariana Grande и много, много други, са работили дълги години с педагог и досега продължават да се консултират с тях. Ако да пеете е вашата мечта, парите за уроци са най-добрата инвестиция.

Как да избера най-подходящите песни за кастинг? Нещо сложно, нещо лесно, нещо модерно, нещо любимо?

Искра: Имайте следните неща предвид: X factor е предаване, което следва модните музикални тенденции, т.е. постарайте се песните да имат модерно звучене. Разбира се, има и изключения. Освен стила, много важно е да сте ги подготвили много добре, да се свързвате емоционално с текста и мелодията. Важно е да са подходящи за гласа ви, да имат известна техническа трудност, но да не надвишават вашите певчески умения. С други думи, да подчертават вашите силни страни и да скриват вашите слаби.

Пламен: За избор на парче за кастинг бих препоръчал нещо, което да е много любимо, за предпочитане съвременно като стил и също така сигурно и стабилно.

Имам предвид, че когато едно парче е работено и е минало време от научаването му - определено звучи по-добре, отколкото нещо току-що научено. 

Как да си направя сингбек?

Искра: Сингбек можете да закупите или изтеглите от различни Интернет сайтове като www.karaoke-version.com или www.cool-sound.eu Ако не можете да намерите в Интернет пространството, трябва да се обърнете към музикант, който се занимава с изработка на инструментали.

Страх ме е да не се изложа. Как да го превъзмогна?

Искра: Най-сигурният начин да се чувствате по-спокойни е добрата подготовка. Това означава песента да ви е напълно подготвена, да сте я репетирали стотици пъти, да не се замисляте за текста, за мелодията или за ритъма.

Репетирайте пред огледало и правете въображаемо пътуване през през вашето изпълнение отначало до край. В деня на кастинга опитайте да не бързате, да се отпуснете, дишайте бавно и дълбоко, за да успокоите цялото тяло и превърнете вашето изпълнение в празник.

Помнете, че не може да контролираме вкуса, решенията и избора на другите хора, но може да контролираме качеството на собственото си изпълнение.

Защо отпадат хора, които пеят много добре, а продължават напред хора, които нямат данни, но са предизвикателни?

Трябва да се помни, че X-factor е телевизионно шоу и освен да открие следващата музикална сензация, има за цел да е интересно за зрителите.

Би било скучно шоуто, ако изберат всички най-добри певци в един сезон и ги оставят да се надпяват и конкурират.

Затова, ако не продължите към следващ етап, не се обезкуражавайте, работете усилено и се явете на следващия сезон.

Следвайте мечтата си и един ден ще успеете!

Припомнете си едно от изпълненията от последния победител в X Factor: Славин

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти