И тазгодишните "Аскеер"-и отидоха при...

Захари Бахаров взе и "Аскеер" - след "Икар"- а, за водеща мъжка роля за моноспектакъла "Чамкория" по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199 "Валентин Стойчев".

Мария Стефанова увенча с "Аскеер" за водеща женска роля завръщането си след 25 години на сцената на Народния театър "Иван Вазов" - в "Три високи жени" от Едуард Олби на Стефан Спасов.

"Не знаете какво щастие е за мен да съм отново сред вашата бравурна младост, сред вашия талант и щедрост", обърна се към колегите си актрисата. Тя благодари на екипа на спектакъла и на Народния театър.  "Поклон на прекрасната публика и нека да пребъде българският театър", каза още Мария Стефанова.

аскеер 2018
Снимка: НОВА

Театралните награди "Аскеер" бяха връчени за 28-и път снощи в Театър "Българска армия" на тържество по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Церемонията беше под почетния патронаж на министъра на културата Боил Банов и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Празничният спектакъл "Театърът - моята страст" беше по сценарий и режисура на Петринел Гочев.

"С радост бих отстъпил място на младите, но, докато започнат да играят войводи, трябва да изиграят много четници", каза още актьорът. Той "призна", че винаги е искал да играе "малкия" човек, но все са му давали роли на царе. "Човек и добре да живее, го докарва до цялостен принос", пошегува се с формулировката на отличието си актьорът на церемонията. Той каза, че има четири празника - наградата, 24 май, 80-годишнината си и най-големия - турнетата из цяла България, където хората посрещат трупата на Военния театър с много любов, цветя и песни.

аскеер 2018
Снимка: НОВА

"NеоДачници" по Максим Горки на Иван Пантелеев в Народния театър взе две статуетки "Аскеер" - за най-добро представление и за режисура.

При поддържащите роли победителите са в постановки на Бина Харалампиева - Ана Пападопулу за "Лисичета" от Лилиан Хелман в Народния театър и Малин Кръстев за "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек в Малък градски театър "Зад канала".

На "Аскеер - 2018" "изгря звездата" на Веселин Петров - за ролите му в "Кралят eлен" по Карло Гоци на Анастасия Събева в Театър "Азарян" в НДК.

Марина Райчинова заслужи статуетката на Георги Чапкънов за сценография - за "Франкенщайн" от Ник Диър на Стайко Мурджев в Театър "София". За музиката в представлението "Аскеер" получи Петър Дундаков.

За костюмография беше отличена Нина Пашова за два спектакъла в Народния театър - "Калигула" от Албер Камю на Диана Добрева и "Три високи жени". Оля Стоянова взе наградата за съвременна българска драматургия за пиесата си "Цветът на дълбоките води".

Студентите от трети курс в НАТФИЗ на проф. Атанас Атанасов забавляваха публиката, като редуваха попхитове с народни песни и скечове, с които въвеждаха различните номинации. Между най-смешните беше "прекъсването" на празничния спектакъл от едноок сценичен работник, който се опитваше да спусне някаква чига. Все не успяваше и затова повика на помощ свой колега - той пък с една ръка. . . В благодарствените думи на много от наградените обаче имаше признателност и за хората зад кулисите.

аскеер 2018
Снимка: НОВА

Паметта на отишли си през изминалата година театрали беше почетена с видеоклип и аплодисменти - от цялата трупа на сцената и всички присъстващи в залата, изправени на крака.

По традиция празникът завърши с общо изпълнение от участници и гости на химна "Върви, народе, възродени!".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти