И Хемингуей някога е бил под карантина (с жена си и... другата си жена)

хемингуей
Снимка: Getty

Трагикомичната история за Ърнест Хемингуей, съпругата му Хадли, любовницата му (и бъдеща втора съпруга) Полин Пфайфър, сина му Бaмби и детегледачката, които прекарват цяло лято в самоизолация.

През лятото на 1926-та Хемингуей е все още женен за Хадли, с която имат 3-годишен син Джак (Бaмби). Двамата пристигат в Париж няколко години по-рано по негова инициатива, за да преследва мечатата си да стане световноизвестен писател.

Това лято Ърнест е на ръба на силите си заради деструктивния начин на живот, който започва да води след натрупването на повече слава. И така, някъде по трасето, в живота му се появява и Полин.

Хадли е „бедна като църковна мишка“, а Полин е богата наследница. Хадли е покорна домакиня, а Полин е редактор на списание Vogue с доминантен характер. Когато настоящата съпруга разбира за аферата и иска обяснение от Хемингуей, той реагира остро и я обвинява, че всъщност тя е истинският виновник. Нещо повече, писателят е убеден, че всичко щеше да е наред, ако тя не бе поискала обяснение.

Двойката решава да продължи напред, но с времето става ясно, че Хемингуей няма никакво намерение да изключва Полин от живота си, нито пък тя от своя страна е готова да отстъпи. Любовницата влиза в образа на вездесъщата жена, с чието присъствие настоящата съпруга трябва да се примири по един или друг начин. 

Хемингуей отива в Мадрид, за да гледа бикоборците. Междувременно работи върху романа си „И изгрява слънце”, който превръща фестивала „Св. Фермин” в Памплона в международно събитие.

Хадли заминава със сина си Бамби в град Антиб при заможни приятели - Сара и Джералд Мърфи, в емблематичната Вила Америка. Именно те са бляскавата двойка, която Фицджералд използва като вдъхновение за романа „Нежна е нощта“ (също написан на Френската ривиера). Домът им е същинско късче от рая, кацнал на терасовидни тревни площи и овощни градини.

Бамби е измъчван от тежка кашлица, когато е в Париж. След пристигането в Антиб състоянието му се влошава.

Семейство Мърфи започва се тревожи, докато гледа как Джак Хемингуей играе с трите им деца на плажа, и канят лекаря си във Вила Виктория за спешен преглед. Диагнозата е поставена: коклюш, по-известен като магарешка кашлица.

Хадли и болният ѝ син са принудени да напуснат имението. За щастие, писателят Скот Фицджералд и съпругата му Зелда също летуват в Антиб и са наели малка къща, в която им предлагат да прекарат карантината. Джералд Мърфи пише до Хемингуей писмо, в което се опитва му представи ситуацията от добрата страна: Хадли вероятно е по-щастлива, защото не трябва да слуша виковете на толкова много деца, а Бамби е в ръцете на превъзходен английски лекар и се храни с песни зеленчуци от градината - ситуацията е под контрол, Ърнест няма за какво да се тревожи.

Бавачката на Бамби се втурва от Париж към Френската ривиера, за да помогне за живота под карантина. Семейство Фицджералд и Мърфи се отдръпват и „се държат на дистанция от нас, отровните хора“, пише Хадли до Хемингуей, въпреки че те редовно им изпращат провизии. Самотата и несигурността все повече започват да я измъчват. Опитва се да се справи с нещастието и стреса с градски разходки и уиски.

Скоро обаче пристига някой, който ще накара Хадли отново да копнее за усамотение. „Пфайфър пристига тук в сряда“, пише тя до съпруга си.

По-късно заявава, че е била озадачена от появата на Полин. Дори пред един от биографите споделя, че вероятно Хемингуей е накарал любовницата си да отиде при тях, за да облекчи чувството за изолация (тук поясняваме, че Пфайфър има имунитет срещу болестта, защото е имала магарешка кашлица като малка).

Истината обаче е друга. На 21 май Хадли пише на съпруга си, че би поканила Полин „да се отбие, ако иска“, добавяйки, че ще бъде „голяма шега“, ако се наложи тримата да прекарат лятото си на Френската Ривиера. Искрата на сложния любовен триъгълник е запалена от самата нея. И така, съвсем не на шега, Пфайфър пристига в къщата.

Скоро към тях се присъединява и самият Хемингуей, който заварва може би едно от най-странните и клаустрофобични домакинства в цялата човешка история.

Идеята, че трябва да дели една къща с две спални с любовница, ядосана съпруга, заразноболно дете и постоянно навъртаща се детегледачка, вероятно би отказала всеки мъж. Но Хемингуей по-късно описва ситуацията като „великолепно място за писане“.

Семейство Мърфи и семейство Фицджералд правят всичко по силите си, за да запазят морала в имението Хемингуей-Пфайфър. В ранните вечерни часове се отбиват с колите си за по питие в двора пред малката къща, докато Хадли, Ърнест и Полин отвръщат на наздравиците от верандата.

Тримата наистина стават пионери в социалното дистанциране, а Фицджералд и Мърфи получават билети за първия ред на представлението. В края на всяка вечеринка поставят бутилките си наопаки върху стърчащите основи на оградата. До края на престоя им, само няколко седмици по-късно, те се простират по цялата ѝ дължина. 

Карантината се оказва успешна. Бамби оздравява, а заразени няма. След няколко седмици триото се мести в съседен хотел, където детето продължава възстановяването си в компанията на бавачката.

А Пфайфър остава все така ведесъща.

„Правехме всичко тримата“, спомня си Хадли по-късно. Съперницата все още е тук, дори след края на домашната карантина. Нещо повече, Полин пропълзява в леглото на Хемингуей, за да сподели закуската си. Друг път настоява да преподаде на настоящата съпруга урок по гмуркане, който (по думи на госпожа Хемингуей) едва не я убива. 

След като Полин се връща в Париж, изпраща многобройни писма на Ърнест. В едно от тях недвусмислено заявява: „Ще получа всичко, което искам.“

Не е изненада, че бракът на Хемингуей се разпада до края на лятото. Те преживяват карантината и магарешката кашлица, но диагнозата „Пфайфър“ се оказва фатална. 

Двамата се развеждат през януари 1927 г., а Хемингуей се жени за Полин през май.

Историята е разказана с факти от книгата на Lesley Blume със заглавие “Everybody Behaves Badly: The True Story Behind Hemingway’s Masterpiece The Sun Also Rises”.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти