Христо Мутафчиев за силата на духа и „отвратителния оптимизъм“

Той е един от най-обичаните български актьори. Обичаме да го слушаме, обичаме да се наслаждаме на таланта му и на сцената, и на екрана, обичаме да говорим и да пишем за него.

Тази събота Деси Банова-Плевнелиева ни срещна в рубриката ѝ „Тук и сега” по NOVA с Христо Мутафчиев. 

Актьорите сме различни. Едни актьори се преправят, когато излизат на сцената, за да влязат в някакъв образ, а други използват себе си като поднос към публиката и всъщност самите те са част от ролята.

Той със сигурност е от вторите. Сигурни сме, че всеки, който е имал удоволствието да гледа постановка с негово участие, е усетил това с душата си.

Разбира се, чувството му за принадлежност към актьорската гилдия продължава и след угасването на прожекторите. Факт, Христо Мутафчиев е един от малкото, които продължават да се борят със зъби и нокти за интересите на българския театър. Без да нарушават добрия тон, разбира се.

От времето, прекарано в работа като част от Съюза на артистите в България, аз съм се научил да бъда по-скоро диалогичен, отколкото да бъда опортюнист и контра на всяко едно решение на всяка една институция. Разбрах, че само с диалог и с баланс може да се постигнат целите, които в крайна сметка искам да постигна. 

По негови думи, той е човек, който знае кой е, от къде е, колко струва и каква е цената му. А когато си наясно с тези неща, постигаш по-лесно това, което искаш да постигнеш. 

Най-култовите цитати от вечните български филми

Приема с достойнство житейските трудности, през които му се налага да премине, и продължава напред с още по-голяма сила. Според него човек трябва да реши дали иска да изживее този живот, а когато вземе това решение, да застане твърдо зад него. 

Натъжават го предателството, напрежението, което хората изпитват един към друг, игнорирането на човека отсреща. Опитва се да преодолява негативните чувства и да продължава напред, защото продължителното тъгуване може да го накара просто „да изтече като сълза“.

Целия разговор гледайте във видеото горе.

15 стари български думи, чието значение ще ви изненада

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти