Гордън Рамзи ни учи как по-добре да готвим, да живеем и да обичаме - готвачът навършва 51 години днес!

Гордън Рамзи ни учи как по-добре да готвим, да живеем и да обичаме - готвачът навършва 51 години днес!
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Кой е Гордън Рамзи? 

Той е готвач, той е силно полярен и прави всичко в живота си със страст. 

А ние искаме да му благодарим за вдъхновението!

Гордън Джеймс Рамзи е роден на 8 ноември 1966 г. в Глазгоу, Шотландия, но израства в Стратфорд на Ейвън, Англия, след като семейството му се премества там, когато той е на 5 години. Първата страст на Гордън е футболът. 15-годишен той играе за професионалния отбор „Глазгоу рейнджърс“. Но три години по-късно, през 1985 г, тежка травма в коляното слага край на професионалната му кариера. Рамзи се записва в колеж по хотелиерски мениджмънт.

Гордън Рамзи губи детето си преди да се е родило

След като го завършва той работи в кухните на няколко европейски топ-готвачи. Първо се учи при Марко Пиер Уайт в „Harvey's“ в Лондон, работи за Албер Ру в "Le Gavroche" , а след това се усъвършенства при майстор-готвач Жоел Робушон в „Гай Савой“ във Франция. 


През 1993 г. Рамзи поема по свой собствен път, като става главен готвач на току-що отворения ресторант "Aubergine" в Лондон. За три години работа той спечелва 2 звезди на „Мишлен“. По-ценната награда за Гордън, обаче, е тази за най-добър млад готвач на престижните Catey Awards за ресторантьорство и хотелиерство.

родън рамзи
Снимка: Gettyimages/Gulliver



През 1998 г. Гордън Рамзи отваря свой собствен ресторант „Гордън Рамзи“ в Лондон. Ресторантът бързо става известен като място за изтънчена и вкусна храна от висока класа и донася на готвача си три звезди на „Мишлен“. Същата година кариерата на Рамзи се изстрелва на върха с излизането и на първата му книга „Страст за вкус“ / Passion for Flavour/.


Следващите няколко години са супер интензивни за амбициозния, темпераментен и неуморен Гордън. Той отваря няколко нови ресторанта, сред които „Петрус“ в Лондон, втори „Гордън Рамзи“ в "Клариджис" – луксозен хотел в Мейфеър и „Verre“ в Дубай. Междувременно нараства списъка му с издадени книги – „Passion for Seafood“ /1999 г./ и „Chef for all Seasons“ /2000 г./, както и този с отличия – "Готвач на годината" през 2000 г, а през 2006 г. - офицер на Ордена на Британската империя.



Телевизионната кариера на Рамзи започва в края на 90-те години, когато става участник в документален филм, проследяващ ежедневието на готвача точно след отварянето на собствения му ресторант. 

През 2004 г. в ефир излиза риалити шоуто на Рамзи "Кошмари в кухнята“, което моментално спечелва публиката. Големият му успех отваря пред Рамзи възможността за ново предаване в Америка, където по това време риалити форматите се развиват с пълна сила.  „Кухнята на ада“.


Подобно на британската публика, и американската бързо свиква с колебанията между симпатията и омразата към водещия в процеса на елиминиране на готвачите, до избирането на финалния победител. 

През 2007 г. става възможно и адаптирането за американската публика на „Кошмари в кухнята“. 

Успехът на Гордън Рамзи в Америка съвсем естествено води до отварянето на първия му ресторант там - „Гордън Рамзи в Лондон“, в Ню Йорк. Днес, "Гордън Рамзи Холдингс" е международна корпорация с ресторанти по целия свят.



Рамзи живее в Южен Лондон, с жена си Тана и четирите си деца.

Честит рожден ден!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти