Георги Калоянчев напусна този свят

Георги Калоянчев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес на 87-годишна възраст след кратко боледуване почина големият български актьор Георги Калоянчев.

Новината бе оповестена от Съюза на артистите в България.

Калоянчев, известен още като Калата, е роден в Бургас на 13 януари 1925 г. След военната си служба се записва в театралното училище в София.

През 1951 г. руският режисьор Борис Бабочкин (по онова време поставил три пиеси в Народния театър) забелязва младия актьор и как превъплъщава образа в "Буря" на Островски с хумор и драматизъм. Веднага след завършването на института, Калоянчев е приет в трупата на Народния театър.

Дебютира в киното с филма "Утро над родината"(1951) - в ролята на циганчето Сали е душата на компанията. За известен период след това не получава почти никакви роли. Точно в този период Калоянчев преминава от Народния в трупата на скоро създадения Сатиричен театър.

Следва и поредица от незабравими образи в незабравими филми – щангистът в "Специалист по всичко" (1962), Кондов във "Вълчицата", инспекторът в "Инспекторът и нощта", фокусникът в "Най-дългата нощ" (1969), Риксата в "Привързаният балон” (1969), Джордано Бруно в италианската продукция "Галилео Галилей" (1969), Езоп в "Езоп" (1971), "Нощните бдения на поп Вечерко” (1981), "Бон шанс, инспекторе!” (1984), "За къде пътувате?” (1990)…

Участвал е в над 50 игрални филма.

През 1990 г. режисьорът Иван Ничев снима “Бай Ганьо заминава за Европа” с Георги Калоянчев в ролята на прочутия българин. Оказа се, че това е един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те.

През 2006 г., излиза своеобразното продължение “Бай Ганьо се завръща от Европа”. Сценарият е писан специално за големия актьор, но десет години по-рано и дълго време не се намират пари за реализацията му. Всичко това налага нов актьор за ролята на бай Ганьо.

Огромното си уважение към таланта на Калоянчев Иван Ничев доказва, като въвежда нов, несъществуващ герой в класическото произведение на Алеко Константинов – духът на Бай Ганьо. През 2006 г. след многото други призове и отличия, Калоянчев получава и наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество.

Но най-голямата награда за него си остава званието "Народен артист" – в най-истинския му смисъл на актьор всенароден любимец от близо половин век.

Едни от най-известните филми, в които участва, са "Бай Ганьо тръгва по Европа" (1991), "Неочаквана ваканция" (1981) и "Бон шанс, инспекторе!" (1983).

Автор е на автобиографичната книга "Жив съм, ваш съм!", издадена през 2003 г..

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент