Геният на балета: Френският хореограф, променил облика на танцовото изкуство

балет
Снимка: iStock

Френският хореограф Анжелен Прелжокаж е едно от най-големите имена на съвременната танцова сцена. Артистът е истинска звезда в своята сфера в световен мащаб. Възможността да се докоснем до творчеството и личността му дава филмът „Прелжокаж в Ню Йорк”, който може да гледате в ефира на Marquee TV – част от ТВ платформата на EON.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Хореографската работа на родения в семейство на албански емигранти французин е посветена на писането на историята на класическия балет. Той става част от трупата на Балета на Парижката опера в началото на 90-те години на миналия век. През 1995 г. получава една от най-престижните награди за танцово изкуство - Benois de la Danse.

балет
Снимка: iStock

Танцуващият алхимик: Мурад Мерзуки, без който хип-хопът нямаше да бъде същият

През декември 1984 г. Прелжокаж основава своя собствена балетна трупа. 12 години по-късно тя е наречена на негово име - Ballet Preljocaj.
 
Гениалният хореограф е създал 58 произведения – както солови, така и за по-големи формации.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти