Емили Дикинсън – поетесата, която обикна тишината и самотата

Емили Дикинсън
Снимка: Getty

Днес отбелязваме 191 години от рождението на талантливата Емили Дикинсън! 

Емили Елизабет Дикинсън е американска поетеса, автор на около 1800 стихотворения, от които приживе са отпечатани не повече от десетина. Даже и това, което публикува, е подложено на сериозна редакторска преработка, за да се приведат стиховете ѝ в съответствие с поетическите норми на времето.

Емили Дикинсън е родена на 10 декември 1830 г. в Амхърст, Масачузетс във видно семейство със силни връзки със своята общност. Първоначално учи в Академията на Амхърст в продължение на седем години, след което за кратко посещава женската семинария на Маунт Холиок, преди да се върне в къщата на семейството си в Амхърст.

Доказателствата сочат, че Дикинсън е прекарала голяма част от живота си в изолация. Смятана за ексцентрик от местните жители, тя развива склонност към белите дрехи и става известна с нежеланието си да посреща гости или на по-късен етап в живота си дори отказва да напуска спалнята си. Дикинсън никога не се е омъжвала и повечето приятелства с други хора зависели изцяло от кореспонденцията.

На 15 май 1886 г. след дълго боледуване, Емили Дикинсън умира на 55-годишна възраст. Въпреки че продължава да пише през последните си години, Дикинсън спира да редактира и организира стиховете си. Тя също иска обещание от сестра си Лавиния да изгори документите ѝ след смъртта ѝ. Лавиния, която никога не се омъжва, остава в Хоумстед до собствената си смърт през 1899 година.

Стиховете на Дикинсън нямат аналог в поезията на своето време. Много от тях съдържат непривична пунктуация и главни букви. Голяма част от стиховете съдържат мотива на смъртта и безсмъртието, който присъства в писмата на поетесата към приятелите ѝ.

Въпреки че повечето от нейните познати знаят, че Дикинсън пише стихове, мащабите на творчеството ѝ стават известни едва след нейната смърт, когато по-малката ѝ сестра Лавиния открива непубликуваните произведения през 1886 година.

Първото събрание на поезията ѝ е публикувано през 1890 г., а стиховете са подложени на много редакторски промени; пълно и почти нередактирано издание прави Томас Джонсън през 1955 г. Въпреки че публикуваните стихове предизвикват неблагоприятни отзиви на критиката в края на XIX и началото на XX век, в наши дни Емили Дикинсън е считана за един от най-великите американски поети.

Прочетете в галерията ни някои от любимите стихове на поетесата!

Към стиховете >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти