Една прекрасна дама на 80 години

София Лорен
Снимка: Getty/Images

София Лорен – националната киноикона на Италия, навършва 80 години на днешния 20-и септември.

Тя отбелязва юбилея си с мемори как от бедно момиче се е превърнала в богата звезда, съобщи Ройтерс. За мемоарите "Вчера, днес и утре – моят живот" София Лорен вади стари снимки, писма, бележки от звезди като Кари Грант, Франк Синатра, Одри Хепбърн, Ричард Бъртън, Марчело Мастрояни.

Тя споделя и много пикантни истории, например как е отхвърлила опитите за сближаване на Марлон Брандо само с един бесен поглед и как Кари Грант е казал да се молят да вземат правилното решение, когато започнали да се влюбват на снимачната площадка. Книгата е като справочник "кой кой е" в световното кино от предишните 60 години.

Заглавието ѝ е от комедийна антология в три части от 1963 г., режисирана от Виторио де Сика, в която София Лорен играе три различни роли.

С главата "Утре" тя сякаш иска да каже, че кариерата ѝ още не е приключила. Освен това иконата на италианското кино София Лорен откри в музея "Сумая" на магната Карлос Слим в Мексико изложба, посветена на 80-годишнината ѝ, предаде Франс прес.

"Това не е честване на миналото, а пролог на един хубав живот – заяви актрисата в присъствието на сина си Карло Понти младши и на магната. "Имам нужда да работя, всяка сутрин се събуждам с нови идеи."

Облечена в червен костюм тайор, актрисата разгледа изложбата "София Лорен – вчера, днес и утре", която ще започне да приема посетители на 22 септември.

Представени са обувки, копринени чанти, бижута, награди и допломи на Лорен.

Посетителите ще имат възможност да видят също кадри с най-чувствените сцени от филми, в които ѝ партнират Марчело Мастрояни, Кари Грант и Марлон Брандо.

Освен това са изложени много нейни рокли и по-специално лимоненожълтата, която е проектирана от Кристиан Диор и Лорен носи на сватбата си с Карло Понти. Специално място в изложбата заема статуетката "Оскар" за най-добра актриса, получена от Лорен за ролята ѝ във филма "Чочарка" (1960) на Виторио де Сика. 

Най-новият филм на София Лорен – адаптация на "Човешкият глас" от Жан Кокто, излезе миналата година.

София Лорен, чиято истинска фамилия е Шиколоне, се ражда на 20 септември 1934 г. в болница за бедни в Рим.

Тя е незаконна дъщеря на провинциална актриса и актьор от пътуваща театрална трупа. През детството си в селото Пицуоли, където живеят баба ѝ и дядо ѝ, често гладува. Когато става красавица, майка ѝ я завежда в Рим и тя започва да работи като манекенка и да участва в конкурси за красота.

На един такъв конкурс в началото на 50-те я забелязва Карло Понти. Той ѝ осигурява първите роли и гради кариерата ѝ до края на живота си.

София Лорен е печелила две награди "Оскар" – първата през 1961 г. за ролята в "Чочарка", а втората за цялостно творчество през 1990 г. Други нейни популярни филми са "Милионерката", "Графинята от Хонконг", "Брак по италиански" и по-новият "Прет-а-порте".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти