Специално

Edna легенда с уникален глас и пиперлив език: какво не знаем за Сара Вон

сара вон
Снимка: Getty

Aх, този... джаз! Възникнал в края на 19 век и първата половина на 20 век в южните части на САЩ, този музикален жанр е световно явление, което обаче и до днес за мнозина си остава объркващо и твърде странно. Джазът определено не е мейнстрийм музика и със сигурност не е по вкуса на всеки.  Има обаче хора, които го оценяват и му се възхищават. Може би затова и великият джазмен Луис Армстронг, съвсем на място, на въпроса "какво е джаз?", отговаря: "човече, ако питаш, никога няма да разбереш."

Току що гледахме един рядък архивен запис от 1974 г., част от разнообразните продукции на Marquee TV, от ТВ платформата на EON, в който джаз легендата Сара Вон изпълнява някои от най-известните си песни, и се вдъхновихме да ви разкажем повече за живота ѝ.

Сара Вон е един от най-великите гласове на джаза. Тя е родена на 27 март 1924 година в Нюарк. Музикалната си кариера стартира през 1942 година, а в края на 40-те години вече е национална знаменитост. С характерния си глас през следващите години тя се нарежда сред водещите фигури в джаза. 

Наричат я Моряка (заради пиперливия ѝ език), Съскащата и Божествената. 

Носителка е на награда Грами. Щатската агенция за Национално дарителство за изкуствата я удостоява с „най-висшето отличие в джаза“, Наградата за майсторство в джаза на НДИ, през 1989 година.

Бащата на Сара Вон, Асбери (Джейк) Вон, е бил дърводелец по професия и е свирил на китара и пиано. Майка ѝ, Ейда Вон, работила като перачка и пеела в църковния хор. Джейк и Ейда мигрирали от Вирджиния в Нюарк по време на Първата световна война. Сара била единственото им биологично дете, въпреки че през 60-те те осиновили Дона, дете на една от жените, с които Сара Вон пътувала на турнетата си.

Още в ранна възраст Вон се влюбва в популярната музика, която слуша на грамофонни плочи и по радиото. През 30-те години в Нюарк имало много активна концертна музикална сцена и Вон често виждала местни и гостуващи бендове, които свирели в града. 

До средата на тийнейджърските си години Вон започва да си проправя път (незаконно) в нощните клубове на Нюарк, изпълнявайки музика на пиано, като понякога и пеела.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

Сара Вон учи в гимназията Ийст Сайд Хай Скул (Гимназията от Източната страна), и по-късно се прехвърля в Нюарк Артс Хай Скул (Нюаркска гимназия за изкуства), което отваря през 1931 г. като първата гимназия в Щатите, работеща като магнит за таланти в изкуството. Нейните нощни приключения обаче затормозявали учебните ѝ цели и Вон скоро напуснала училище (в третата си година), за да се отдаде изцяло на музиката.

В биографиите на Вон често се твърди, че тя е изстреляна в позицията на звезда след като печели нощен конкурс за любители в харлемския театър Зевс. Историята, която биографът Рене разказва, е всъщност малко по-заплетена.

Тя често била съпровождана от приятелката си Дорис Робинсън по време на пътуванията си до Ню Йорк. През есента на 1942, когато била на 18 години, Вон предложила на Робинсън да участва в нощния конкурс на театър Аполо за любители.

Вон акомпанирала на Робинсън, която спечелва втора награда. Бъдещата звезда решава да се върне и да се състезава като певица. Тя изпява Body and Soul и печели, макар точната дата на победоносното изпълнение в Аполо да е неясна. Наградата, както тя си спомня пред Мериан Макпартланд, е 10 долара, както и обещанието за ангажимент в Аполо. След значително изчакване, Аполо се свързва с Вон през пролетта на 1943 г., за да открие за концерт на Ела Фицджералд.

По време на седмицата с изпълненията в Аполо, тя е представена на бендлидера и пианист Ърл Хайнс – Фада, макар точните детайли за това да си противоречат. Били Екстайн, певецът на Хайнс по това време, бил в публиката в Аполо и препоръчал Вон на Хайнс.

Хайнс твърди, че той я открива, и ѝ предлага работа моментално. След кратко изпробване в Аполо, Хайнс официално заменя певеца си с Вон на 4 април 1943 г.

Вон прекарва остатъка от 1943 и част от 1944 г. на турне в страната с биг бенда на Ърл Хайнс, в който участва баритона Били Екстайн.

Вон е назначена за пианистка, като според слуховете Хайнс иска по този начин да я назначи под юрисдикцията на музикантския профсъюз (Американската федерация на музикантите), вместо от певческия съюз (Американската гилдия на вариететните артисти), но след пристигането на Клиф Смолс в бенда на позицията тромбонист и пианист, задълженията на Сара се ограничават ексклузивно до пеенето.

Този бенд на Хайнс остава в паметта и до днес днес като инкубатор на бибоп, тъй като в него участват тромпетистът Дизи Гилеспи, саксофонистът Чарли Паркър (на тенор саксофон, а не на алто саксофона, с който става известен по-нататък) и тромбонистът Бени Грин. Гилеспи, освен това, прави аранжименти за бенда, макар че звукозаписна забрана от музикантския профсъюз им попречва да запишат и да съхранят звученето и стила си за идните поколения.

Сара Вон умира на 3 април 1990 година в Лос Анджелис.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти