Джуди Гарланд: нежният глас на класическото холивудско кино

Джуди Гарланд
Снимка: Getty

На 10 юни 1922 г. в Минесота, САЩ, се ражда великолепната и неповторима Джуди Гарланд. 

Джуди Гарланд е американска актриса и певица, считана от мнозина за най-добрата певица от златната ера на музикалния филм в Холивуд. През 1999 г. Американският филмов институт включва Гарланд под номер 8 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино.

Джуди Гарланд
Снимка: Getty

Джуди Гарланд започва да пее и играе още в най-ранна детска възраст. На 13-годишна възраст сключва договор с Метро Голдуин Майер, след което следват малки роли в киното. През 1939 получава ролята на Дороти в „Магьосникът от Оз“ и нейната интерпретация и изпълнение на песента „Отвъд дъгата“ („Over the rainbow“) остава завинаги в златния фонд и е обявена за песен номер едно на столетието.

Джуди Гарланд
Снимка: Getty

Филмът „Магьосникът от Оз“ я прави една от най-търсените и високо платени актриси в Холивуд. Развитието на кариерата ѝ впоследствие носи на Джуди Гарланд две номинации за Оскар. Следва напрегната работа по много филми и за да издържа на напрежението и натоварването, тя започва да приема амфетамини и други наркотици, които по-късно водят до пристрастяване и здравословни проблеми.

Джуди Гарланд
Снимка: Getty

Сключва пет брака. Първият е с Дейвид Роз, от 1941 до 1945, завършил с развод. По време на брака ѝ с Винсент Минели от 1945 до 1952 се ражда дъщеря ѝ, бъдещата холивудска актриса Лайза Минели. Следва Сидни Луфт (от 1952 до 1965). От този брак има две деца – дъщеря Лорна и син Джозеф (Джоуи). През следващите две години е омъжена за Марк Херон, и в годината на смъртта си за Мики Дийнс. Има записи в дует с дъщеря си Лайза Минели.

Джуди Гарланд
Снимка: Getty

В последните години от живота си преживява драстични промени в теглото, много лични проблеми и силно пристрастяване към наркотиците. Официалната версия за смъртта ѝ е приемане на голяма доза наркотици. Умира на 22 юни 1969 г. в Лондон.

Джуди Гарланд
Снимка: Getty

През 2019 г. излезе биографичният филм „Джуди“ с Рене Зелуегър в ролята на Джуди Гарланд, за която заслужено спечели „Оскар“ за най-добра женска роля.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти