Специално

Джон Кейдж – геният, който промени музиката на миналия век

Джон Кейдж
Снимка: Marquee TV

Дзен майстор или експерт по случайност? Специалист по гъбите или изпълнител? Изобретател на нови звуци или готвач? Джон Кейдж е всичко това, казват критиците. Те определят талантливият артист като един от най-влиятелните американски композитори на 20 век.

На него е посветен и документалният филм „John Cage: Journeys in Sound”, който може да гледате в ефира на Marquee TV – част от ТВ платформата на EON. Лентата е дело на носителя на „Оскар” Алън Милър и носителя на „Еми” Пол Смачни. Заснета е в САЩ, Германия и Япония и представя редки архивни кадри. Включва и интервюта с Йоко Оно, Дейвид Тюдор, Маюми Мията и много други.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Джон Кейдж е роден на 5 септември 1912 г. в Лос Анджелис в семейството на изобретател и журналистка. Учи за кратко богословие в Колежа „Помона“, но не се дипломира. Пътува до Европа, след което започва да се занимава с композиране. Негови учители са Хенри Кауъл и Арнолд Шьонберг - и двамата известни със своите иновации в музиката. Най-голямо влияние върху Кейдж обаче оказват азиатските култури. Кейдж изучава индийска философия и дзен будизмъм през 40-те години на миналия век.

Композиторът, музикален теоретик, философ, писател и художник е пионер на електроакустичната музика и нестандартната употреба на музикални елементи. Изкуството му го превръща в една от водещите фигури на следвоенния авангард в САЩ.

Макар Кейдж да започва да рисува още докато е млад, той се отказва от това, за да се концентрира върху музиката. Неговият първи зрял проект е „Не искайки да кажа нищо за Марсел” от 1969 г. (Not Wanting to Say Anything About Marcel). Работата му обхваща две литографии и група от това, което Кейдж нарича плексиграми: печат върху плексигласови панели. Всички те съдържат части от думи, изписани с различен шрифт.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти