Джани Версаче - легендата, трагедията и историята на един недовършен живот

Джани Донатела Версаче
Снимка: wikipedia.org

На днешната дата през 1997 г. на 50-годишна възраст умира един от най-популярните дизайнери на всички времена - Джани Версаче. 

Versace е италианска модна компания и марка, основана от Джани Версаче (1946-1997 г.) през 1978 г. Първият бутик на Versace е открит в Милано на Via Della Spiga през 1978 г. и популярността му е била незабавна. Днес Versace е една от водещите световни модни къщи. Versace произвеждат луксозни дрехи, аксесоари, грим и обзавеждане за дома под различните линии на Versace Group.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by gianni.versace.fanpage (@gianni.versace.fanpage) on

Джани Версаче е роден на 2 декември 1946 г. в Реджо ди Калабрия, Италия, където расте заедно със своите брат и сестра Санто и Донатела.

Майка му Франческа е шивачка. На 25-годишна възраст решава да се премести в Милано, където работи като дизайнер за Genny и Complice. 

Стилът му се характеризира с вечерни тоалети и ярки цветове. Джани Версаче е изработвал пищни сценични костюми за постановки в миланската „Ла Скала“ и операта в Сан Франциско. Сестра му Донатела се смята за негова муза. Той я въвежда  в семейния бизнес.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by gianni.versace.fanpage (@gianni.versace.fanpage) on

Джани среща модела Антонио Д'Амико, в когото се влюбва и с когото живее до края на живота си. През 1992 г. Версаче навлиза в парфюмерийния бизнес и представя парфюмa “Versus Donna” в Милано.

На 15 юли 1997 г. светът загубва една легенда, а убиецът на Джани Версаче се самоубива с последни думи: "Всичко е платено!" Основният заподозрян за убийството му Андрю Кунанън е намерен мъртъв в навес за лодки на плажа в Маями на 23 юли същата година. Причината за убийството най-вероятно е ревност.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by gianni.versace.fanpage (@gianni.versace.fanpage) on

Това трябва да е кулминацията на Alta Moda Alta Roma – седмицата на модата в Рим, която събира елита на модата и куп знаменитости. Бляскавото събитие трябва да бъде закрито с грандиозно шоу на Площад Испания – един от символите на Рим. Но то е отложено в последния момент, защото на 8 хил. километра се случва нещо, което разтърсва света на модата из основи. В ранното утро на 15 юли 1997 г. Джани Версаче, вечно усмихнатият моден дизайнер със сива коса, който е един от символите на италианската мода, е застрелян от упор с два куршума пред имението си в Маями Бийч, Флорида.

“Убиха го с два изстрела в главата. Полицията дойде много бързо. Опитаха се да му помогнат, да го съживят…”, казва Еди Биачи, станал случаен свидетел на убийството. Минувач подгонва убиеца, но скоро го изгубва в тълпата по прословутото авеню Оушън Драйв.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by gianni.versace.fanpage (@gianni.versace.fanpage) on

Преждевременната смърт на Джани Версаче е завършекът на поредица от убийства, извършени от 27-годишния Андрю Кунанън. В края на април 1997 г. в Минеаполис, Минесота Кунанън убива Джефри Трейл.

Трейл е възпитаник на Военноморската академия в Анаполис, който работи като мениджър в компания, търгуваща с газ пропан-бутан. Открит е зверски пребит и завит в килим в апартамента на архитекта Дейвид Мадсън. Четири дни по-късно самият Мадсън е намерен край отдалечено езеро, застрелян с пистолет 40 калибър, който принадлежи на Трейл.

Всички събрани от полицията доказателства водят към Андрю Кунанън, който е добре познат в гей общността на Калифорния.

Третата жертва на Кунанън е строителният предприемач Лий Майглин, който е открит с прерязано гърло в гаража си. След като убива Майглин, Кунанън се връща хладнокръвно в апартамента му и се избръсва със самобръсначката му, след което си приготвя сандвич с шунка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by gianni.versace.fanpage (@gianni.versace.fanpage) on

Списъкът на серийния убиец продължава… Четвъртата му жертва е 45-годишният Уилям Рийз от Ню Джърси. Кунанън открадва червения пикап Шевролет на Рийз, с който се изплъзва от полицията. Продължава да върлува из района, отнемайки хладнокръвно човешки животи като по учебник. Или по-скоро по сценарий на холивудско криминале.

Ако полицията беше заловила Рийз, днес името му щеше да е просто бележка под линия в криминалната хроника от онова време. За съжаление Кунанън продължава серията си от престъпления. И става печално известен като убиеца на Джани Версаче.

Осем дни след убийството на Версаче Кунанън се самоубива с пистолета, с който е убил дизайнера. Същия ден на улицата пред вилата на големия дизайнер се събират негови почитатели, които оставят десетки копия на в. Miami Herald със заглавие Преследването на убиеца приключи. Върху някои от тях е написано – “Всичко е платено“.

В средата на 70-те Донатела Версаче тръгва по-стъпките на по-големия си брат Джовани (Джани) и следва Моден дизайн на плетива във Флоренция, Италия. По-късно Донатела Версаче навлиза в модния свят. През 80-те Джани пуска парфюм, посветен на нея и ѝ дава линия Versus, която и до момента е стабилна част от Версаче индустрията.

През 1993 тя създава детска и младежка модна линия Versace Young.

През юли 1998 г. Донатела представя своята първа колекция висша мода за Versace Atelier под името Versus, в хотел Риц, Париж. Тя построява своя подиум над басейна на хотела, както прави брат ѝ всеки сезон. С тази и следващите колекции Донатела доказва, че бъдещето на модна къща Versace е в сигурни ръце.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace) on

Но през 2004 се оказва, че положението на фамилната компания никак не е розово. Versace е затънала в дългове, Донатела е зависима от наркотици и пластична хирургия, а Санто е в тежка депресия. Дъщерята на Донатела се разболява от анорексия няколко години по-късно и се подлага на лечение.

След корпоративната криза от 2001-2002 г., през 2003 г. Fabio Massimo Cacciatori започна възстановяването на компанията. От 2004 г. Джанкарло Дирисио от IT Holding е изпълнителен директор на групата. През юли 2009 г. Джанджакомо Ферари от Jil Sander Group е назначен за новия главен изпълнителен директор на компанията.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gianni, wherever you are, thinking of you. Happy birthday ❤

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace) on

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти