„Дъвка за балончета“ – новият български филм, който ни връща към магията на 80-те

дъвка за балончета теодора духовникова
Снимка: Lenta

Към магията на първата любов и детството през 80-те години на миналия век ще ни върне новият български филм "Дъвка за балончета", който излиза по кината на 8 декември и ще се разпространява от Лента.

В главните роли са Теодора Духовникова и Иван Юруков, а продукцията припомня най-доброто от романтичния жанр, останал на заден план в българското кино през последните десетилетия.

дъвка за балончета
Снимка: Lenta

Освен любовна история, лентата разказва за децата на 80-те години, които пораснаха с Некерман, колекциите картинки от дъвки и стрелбата с фунийки. Действието се развива паралелно между 1988 година и настоящето, и проследява съдбата на четири хлапета. Калин (35) е талантлив рекламист, отегчен от живота.

Биляна (35) е авантюристка, която не знае какво иска. Като деца двамата са част от щура банда, която всеки ден попада в различно приключение. Съвсем по детски те си обещават да се оженят, но обстоятелствата ги разделят.

Двамата се срещат случайно 25 години по-късно. През петте дни, които имат заедно, те си спомнят детството, мечтите и забравеното обещание.

дъвка за балончета теодора духовникова
Снимка: Lenta

В детските образи на главните герои Калин и Биляна влизат Андрея Захариев и Аглея Гумнерова. Талантливите малки актьори  споделиха в студиото на "Здравей, България", че истински са се забавлявали с игрите от 80-те, а за да се подготвят за филма усилено са  тренирали правене на балончета с дъвка, стрелба с фунийки и на стрелбище.

В продукцията ще видим още популярни лица - Малин Кръстев, Валентин Ганев, Жорета Николова, Цветан Даскалов, Димитър Живков, Искра Донова и Борис Георгиев.

дъвка за балончета теодора духовникова
Снимка: Lenta

"Това е историята на цяло поколение, израснало през тези години. Лентата действа като "машина на времето", връща ни към най-щастливите ни години, кара ни да преживеем отново детските спомени и първата любов", обясняват от екипа на "Дъвка за балончета". "И тази магия действа безотказно.

На предпремиерната прожекция на фестивала "Златна роза" видяхме хората в публиката да се смеят, да плачат, а после споделяха, че ще гледат филма отново. За нас няма по-добра награда", допълват те.

Зад сценария на "Дъвка за балончета", който спечели наградата за… в тазгодишното издание на "Златна роза", стоят Теодора Маркова, Георги Иванов, Тео Чепилов и Невена Кертова, създали и сценариите на популярни български сериали.

дъвка за балончета теодора духовникова
Снимка: Lenta

Режисьор е Станислав Тодоров – Роги, който участва в създаването на едни от най-добрите съвременни български комедии. Зад камерата е Владимир Михайлов – оператор на "Пансион за кучета", "Лора от сутрин до вечер" и "Четвъртата власт".

Копродуценти са Нова Броудкастинг Груп и Dynamic Arts. Филмът ще се разпространява в кината у нас от Лента, а премиерната дата е 8 декември. „Дъвка за балончета” е шестата кино продукция, на която NOVA е копродуцент, като част от дългосрочната стратегия на медийната група за подкрепа на българските филми на всички платформи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти