Дейвид Гарет – Цигуларят на дявола на 39

Дейвид Гарет
Снимка: Getty

Габриела Сахатчиева

На 4 септември 1980 г. в Аахен, Германия в семейство на германец и американка се ражда Дейвид Гарет – един от най-известните цигулари днес, който успява сам да се издигне до най-големите световни сцени.

Гарет започва да свири на цигулка, когато е само на 4, на 7 вече изнася концерти, а на 13 подписва договор с “Deutsche Grammophon“ и започва да записва. На 17-годишна възраст Дейвид заминава за Англия, за да учи в Кралския музикален колеж в Лондон, но голямата му мечта е да стигне в Америка и най-престижното музикално училище Джулиард в Ню Йорк.

Дейвид Гарет
Снимка: Getty

Амбицията му да се занимава с музика е толкова силна, че през 2004 г. Гарет завършва Джулиард без никаква финансова подкрепа от родителите си – по време на следването си в Ню Йорк, музикантът се издържа сам, работейки най-различни неща, включително като фотомодел и като чистач на училищните тоалетни.

„Няма препятствие, което може да ме спре да продължа напред. Мисля, че животът е твърде красив, за да спрем да се борим за хубавите неща в него“, споделя музикантът в интервю за vesti.bg преди концерта му в София миналия септември.

С много труд и талант Дейвид Гарет се превръща в истински виртуоз, който днес пълни някои от най-големите концертни зали в света. Стилът му е еклектичен и разпознаваем, тъй като съчетава любовта му към класиката с поп и рок музиката. Той успява да претвори за цигулка и оркестър хитови парчета на рок легенди като Metallica, Nirvana, Guns'n'Roses, Bon Jovi или на поп изпълнители като Майкъл Джексън, Джъстин Тимбърлейк, Майли Сайръс, а от друга страна и да аранжира в атрактивно модерно звучене класически произведения и филмова музика. Прякорът му „Цигуларят на дявола“ пък идва от участието му в едноименния филм от 2013, в който се превъплъщава в ролята на Николо Паганини.

Дейвид Гарет
Снимка: Getty

За последните десетина години Гарет е неспирно на път по 200-300 дни в годината, концентрирайки по цял свят. Миналата година на 29 септември той зарадва и българските почитатели с концерт в „Арена Армеец“. По повод 39-ия му рожден ден му пожелаваме да е все толкова талантлив и креативен и скоро отново да ни развълнува с музиката си на живо!

„Бих искал да мисля, че това, което правя, вдъхновява други млади музиканти и предизвиква интереса на хората към класическата музика и цигулката. Съобщенията и имейлите, които получавам и всички хора, които започват да свирят на цигулка заради мен, е най-големият комплимент за един артист.“

Дейвид Гарет
Снимка: Getty

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти