Да си второ дете в кралско семейство

Малкият принц Джордж заедно с родителите си – херцозите на Кеймбридж
Снимка: Getty/Images

Когато принц Уилям и съпругата му Катрин обявиха, че очакват първото си дете през 2012 г., апетитът за новини около кралското бебе беше неутолим.

Три години по-късно интересът към второто им дете – по-малък брат или сестричка на Джордж, е осезаемо по-малък, предаде Асошиейтед прес.

Възможно обяснение е, че вече няма нищо ново в това "Кейт и Уилс" да станат родители. От друга страна, по-малкият интерес може да се дължи на това, че трона винаги наследява най-голямото дете.

Вторите деца рядко се възкачват на престола и на шега ги наричат "резерва на наследника". Тази позиция носи много по-малко отговорности, но и по-малко привилегии.

Тя обаче привлича безжалостно обществено внимание.

Докато най-големите деца знаят каква ще е съдбата им от раждането, много от "резервите" трудно намират значима обществена роля. Не всички по-малки деца в кралското семейство обаче се занимават само с благотворителност и рязане на ленти.

Дядото на кралица Елизабет Джордж Пети наследява трона през 1910 г., когато брат му умира от пневмония. 

Крал Джордж Шести пък неочаквано застава на престола през 1936 г , когато брат му Едуард Осми абдикира само след 11 месеца управление, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. На Джордж, който също е втори син, се налага да възвърне доверието към монархията и да бъде символичен лидер на страната във войната с Германия. 

Принц Хари, вторият син на принц Чарлз и принцеса Даяна, често е смятан за по-палав от по-умерения, а според някои и скучен – Уилям. Той е признавал, че е пушил марихуана и е пил алкохол като ученик. През 2004 г. се сби с фотограф пред нощен клуб. Два пъти постави в особено неудобно положение кралското семейство, когато беше заснет в нацистка униформа на маскен бал и когато го снимаха гол на парти в Лас Вегас.

Той обаче избра кариера на военен и дори служи в Афганистан. Вероятно това ще е и основното му занимание в бъдеще, след като ще слезе още по-надолу в линията за наследяване на престола.

Принц Андрю, вторият син на кралица Елизабет, се радва на повече внимание от страна на пресата от сестра си Ана и брат си Едуард. Принцът имаше успешна кариера във флота като пилот на хеликоптер и участва във войната за Фолклендските острови. Реномето му обаче пострада напоследък заради близостта му със скандални фигури. Той си спечели критики и заради разточителния си живот и връзките си с много манекенки и начинаещи актриси.

Принцеса Маргарет, сестрата на кралица Елизабет Втора, беше красавица и живееше като звезда. Мнозина я помнят предимно с бурните й любовни истории и гуляите. Здравето ѝ много се влоши на 60 години заради злоупотребата с алкохол и цигари. Тя почина през 2002 г. на 71 години. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти