Д-р Елиза Георгиева: "Моето вдъхновение е да даря поне малко щастие на пациентите ми."

Д-р Елиза Георгиева: "Моето вдъхновение е да даря поне малко щастие на пациентите ми."
Снимка: netinfo

Елиза Георгиева е лекар-специалист по Образна диагностика  и управляващ съдружник на „МБАЛ Свети Панталеймон-Плевен”. Учредител и управител на Фондация „Св. Иван Рилски”. Родена е във Видин, а медицинското си образование завършва във ВМИ Плевен, специалността в МУ София. Има диплома по Здравен мениджмънт, а в момента ръководи екип от високо квалифицирани специалисти и медици, за които са осигурени над 200 работни места в град Плевен. 

През месец март тази година ще бъдат организирани третите Годишни награди на фондация „Иван Рилски“. Събитието ще се състои в хотел „Маринела“ в София на 7 март като лице на събитието този път ще бъде известният в цял свят цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази.

Какво Ви привлече в лекарската професия преди години?

Д-р Елиза Георгиева: Колкото и банално да звучи, още от дете обичам да помагам на хората. Винаги когато ме попитаха, каква искам да стана, когато порасна, отговарях лекар. Това беше моят път, моето призвание и когато намериш себе си още в ранна детска възраст, съдбата те води и помага. Завърших гимназия, кандидатствах и ме приеха в Медицинския университет в Плевен. От тогава се опитвам и вярвам, че успявам не само да лекувам пациентите си, но и да помагам на слабите и нуждаещите се. Моето призвание е и мое вдъхновение. Когато поставиш протези на възрастна дама, чийто внук се жени следващата седмица или когато осигуриш имплант за жена, чиято гърда е била премахната заради злокачествено образувание и видиш щастието в очите им, няма по-голямо удовлетворение и щастие. Моето вдъхновение, моят път и живот е даря поне малко щастие на пациентите ми.

Какво коства на един човек да се раздава за всички останали и намира ли време за себе си?

Д-р Елиза Георгиева: Истината е, че коства много, изключително много. Тук не говоря толкова за време, колкото за емоции. Емоционална съм и вярвам, че точно това мое качество ми помага да бъда по-добър лекар и човек. Да се раздавам ме кара да се чувствам добре.

За да може човек да е добър професионалист, трябва да съумява да намира време за себе си. Всичко е въпрос на добра организация на времето.

Снимка: netinfo

Смятате ли, че тези, които имат повече, трябва да дават на тези, които се нуждаят и в тази връзка ни разкажете повече за създаването на фондация "Св. Иван Рилски"?

Д-р Елиза Георгиева: Абсолютно, да. Фондация „Св. Иван Рилски“ продължава и развива мисията на МБАЛ и ДКЦ „Св. Пантaлеймон“ - Плевен да доказва, че в България може да се предлага висококачествено здравеопазване, отговарящо на най-новите световни практики. Чрез фондацията ние показваме, че личната и професионална култура на благотворителност съществува и тя наистина достига до хората в нужда. Съсредоточаваме дейността си в дарения за безплатни силиконови импланти за жени с карцином на гърдата и за зъбни протези за възрастни и социално слаби хора. Като екип държим на резултатите от нашата работа и отчитаме дейността на Фондация „Св. Иван Рилски” с редовни пресконференции. Набираме средства чрез традиционен Благотворителен бал, който се провежда всяка пролет и есен.

Понякога зад една безкористна идея стои още по-велика цел. Каква е тя за Вас и успявате ли да постигнете това, за което се борите?

Д-р Елиза Георгиева: Няма велика цел, има стремеж за помагане. Искрено се надявам да успяваме. Дали се справяме, могат да отговорят единствено нашите пациенти. Те са нашият измерител и коректив.

Снимка: netinfo

На какъв принцип се дават наградите на Фондацията?

Д-р Елиза Георгиева: Екипът на фондация „Св. Иван Рилски“ проследява цялостната дейност през годината на личностите и организациите в сферата на здравеопазването. Чрез Годишните награди имаме за цел да покажем на обществото, че в България има много висококвалифицирани специалисти и активни личности и организации, които са приели за своя мисия да помагат на нуждаещите се хора. Ние работим за утвърждаване на доброто име на българския лекар и професионализма в медицината, като едновременно насърчаваме благотворителната дейност, високите стандарти в здравната журналистика и ползотворната работа на пациентските организации.

Кой ще бъде завинаги Вашият най-ярък спомен в кариерата Ви?

Д-р Елиза Георгиева: Първата ни операция в първия работен ден на СБАЛ “Св. Панталеймон“ - Плевен, защото болницата е сбъдната мечта на мен и съпруга ми д-р Йордан Георгиев. Това беше най-яркото доказателство, че сме създали нещо смислено, работещо и помагащо на обществото.

Снимка: netinfo

Защо според Вас повечето хора в България избягват да се доверяват на лекарите и как може да се промени това?

Д-р Елиза Георгиева: В последните години широко се сатанизира образът на лекаря. Търси се сензацията в нейните негативни измерения и се неглижира добрата новина. Всеки ден се питам защо, наистина ли само човешката трагедия представлява интерес?!

За мен водещият фактор на промяната е качеството в неговите три измерения – битови условия, апаратура и специалисти. Тук идва ролята на медиите, които да показват добрия пример и постиженията в здравеопазването.

8. Ако следваме логиката в думите на Чърчил: "Никога, никога, никога не се предавай!", как Вие ще довършите фразата: "Никога, никога, никога..."

Д-р Елиза Георгиева:

Според мен всяка ситуация има поне два изхода. В тази връзка думите на Чъргил бих продължила така: „Никога, никога, никога не казвай никога“.

Снимка: netinfo

***

На благотворителния базар, който ще съпровожда събитието ще бъдат показани творби на възпитаници на плевенското Основно училище „Петър Берон“, , както и на Вяра Савова – създател и художествен ръководител на Школата по керамика към Център за работа с децата в Плевен.

Д-р Елиза Георгиева също ще се включи в базара със свои фотографии, представящи пейзажи, лица и цветя, заснети по време на различни пътувания в страната и чужбина. 
 
Годишните награди ще бъдат разпределени в категориите: образна диагностика, онкология, хирургия, дентална медицина, здравна журналистика, благотворителност, психология, пациентска организация, както и категорията Приятел на фондацията.

Специално за провеждането на наградите плевенският скулптор и живописец Венцислав Василев е дарил изработена от него пластика „Благотворение“.

Досега носители на наградата Приятели на фондацията са били певицата Силвия Кацарова и традиционната водеща на събитията, Гери Дончева.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти