Честит рожден ден на "кралицата на писъка" Джейми Лий Къртис

Честит рожден ден на "кралицата на писъка" Джейми Лий Къртис
Снимка: netinfo

Днес, освен Скарлет Йохансън, рожден ден празнува и  американска актриса и писателка Джейми Лий Къртис, която навършва 58 години.

Тя е носител на награда на „БАФТА“, „Сатурн“ и две награди „Златен глобус“носителка на награда на „БАФТА“, „Сатурн“ и две награди „Златен глобус“

Номинирана е за награди „Сателит“ и „Еми“. От 1998 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

Джейми Лий Къртис е родена на 22 ноември 1958 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Баща ѝ Тони Къртис и майка ѝ Джанет Лий са актьори.

Омъжена е за актьора барон Кристофър Гест (лорд Хейдън-Гест).

По тази причина Къртис притежава титлата лейди Хейдън-Гест, но предпочита да не я използва, докато е в САЩ. Говорител е на „Активия“. Има блог в „Хъфингтън Поуст“.

В началото на кариерата си е известна като „царица на писъка“, тъй като участва в множество филми на ужасите, сред които и „Хелоуин“ (1978).

Впоследствие Къртис играе роли в различни по жанр филми, като „Смяна на местата“ (1983), „Риба наречена Уанда“ (1988), „Истински лъжи“ (1994) и „Шантав петък“ (2003).

Освен с филмовата си кариера, Къртис е известна и като автор на детски книги. Книгата ѝ Today I Feel Silly, and Other Moods That Make My Day („Днес се чувствам глупаво, и други настроения, които ме правят щастлива“) става бестселър в класация на Ню Йорк Таймс.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти