Честит рожден ден на Ханс Цимер!

Ханс Цимер
Снимка: Getty

Едва ли има човек, който, гледайки филма „Гладиатор“, да не е настръхвал от музиката. Именно това е истинският талант на немския композитор Ханс Цимер – да вълнува с ноти, които трайно остават в паметта, а години по-късно остават жива класика. Затова и неслучайно е обявен за един от стоте живи музикални гении от британския вестник „Дейли телеграф“, написал музиката на повече от сто филма.

Ханс Цимер
Снимка: Getty

Ханс Флориан Цимер е роден на 12 септември 1957 г. във Франкфурт на Майн. Като малко дете живее в Кьонигщайн, където свири на пиано у дома, но има уроци по пиано само за кратко, тъй като не му харесва дисциплината там. В едно от своите интервюта за “Reddit“ той казва: „Официалното ми обучение беше две седмици уроци по пиано. Бях изхвърлен от осем училища, но се присъединих към група. Аз съм самоук. Но винаги съм чувал музика. А и съм дете на 20-ти век – компютрите дойдоха тъкмо навреме.“ Като тийнейджър се мести в Лондон, където посещава училището “Hurtwood House“. През детството си е силно повлиян от филмовата музика на Енио Мориконе и признава, че „Имало едно време на Запад“ е партитурата, която го вдъхновява да стане филмов композитор.

Ханс Цимер
Снимка: Getty

В реч на филмовия фестивал в Берлин през 1999 г. Цимер обявява, че е евреин и разказва за майка си, оцеляла през Втората световна война, защото успява да избяга от Германия в Англия през 1939 г. В интервю за “Mashable“ през февруари 2013 г. той споделя за своите родители: „Майка ми беше много музикална, а баща ми беше инженер и изобретател. Така че аз израснах, модифицирайки пианото, да речем, което караше майка ми да изтръпва от ужас, а баща ми изпадаше във възторг, защото смяташе, че това е еволюция в технологиите. Баща ми почина, когато бях дете и музиката беше моето бягство и най-добрият ми приятел.

Ханс Цимер
Снимка: Getty

Цимер започва музикалната си кариера, свирейки на клавирни инструменти и синтезатор в състава на групи като Ultravox и The Buggles. През 80-те започва съвместната си работа с филмовия композитор Стенли Майърс. Става световноизвестен през 1988 г. с музиката, която написва за филма „Рейнман“, а през същата година саундтракът е номиниран за Оскар. Оттогава Цимер композира музиката за много филми като „Аленият прилив“, „Скалата“, „Гладиатор“, „Пърл Харбър“, „Тънка червена линия“, „Последният самурай“, „Шифърът на Леонардо“, „Карибски пирати“, „Генезис“, „Човек от стомана“, „Ханибал“ и други. Също участва в създаването на музиката за компютърната игра “Crysis 2“ заедно с българския композитор Борислав Славов.

Ханс Цимер
Снимка: Getty

Носител е на четири награди Грами, Оскар (за „Цар Лъв“ през 1994), Британската награда за класическа музика. Цимер е шеф на музикалния отдел на Дриймуъркс студио. В интервю за BBC News през март 2016 Цимер обявява, че след „Батман срещу Супермен“ се оттегля от композирането на музика за супергеройски филми. Първата съпруга на Цимер е моделът Вики Каролин, с която имат дъщеря – Зоуи Цимер. Цимер живее в Лос Анджелис с втората си съпруга Сюзан Цимер, с която имат три деца.

Ханс Цимер
Снимка: Getty

 

Още от Известни:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти