Мъжът, в чийто ръце музиката на цигулката е вълшебство: Васко Василев на 50!

Роден е на 14 октомври 1970 г. в град София.

Още от петгодишен има изпълнения пред публика, на седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния ѝ диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча.

На десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца), след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. В този период от седем години печели Международните конкурси „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Италия. 

През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който редовно свири и като солист. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#vaskovasilev #sofia

A post shared by EVENTIM.BG (@eventim.bg) on

Изпълнява както класически произведения, така и музика с по-модерно звучене. Свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на цигулка, чийто звук се обогатява и усилва с помощта на електронни средства. Свирил е на концерти в 40 страни. Преподавател е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световно известни изпълнители като Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други. Свири с цигулка „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 г.

През 2011 година става съдия в журито на българския X Factor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#vaskovasilev #sofia #arenaarmeec

A post shared by EVENTIM.BG (@eventim.bg) on

През октомври 2016 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен от президента Росен Плевнелиев. При удостояването си Василев заявява: „Аз имам и други награди, но за мене наградата „Кирил и Методий“ – все пак това е българска награда, е най-хубавата.“ 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти