Българската гордост в Холивуд: Мария Бакалова на 25

Днес българската актриса, в която светът се влюби, навършва 25 години!

Мария Бакалова се сдоби със световна слава и признание за филма „Борат 2“. За ролята на Тутар Сагдиев тя спечели номинации за „Оскар“, БАФТА, „Златен глобус“, наградата на Гилдията на киноактьорите и стана първата българка, номинирана за престижните отличия, както и първата, спечелила „Изборът на критиците“ и наградата на Национално общество на кинокритиците (САЩ). В България Мария също беше удостоена с престижна награда - тя получи почетен „Аскеер“.

Мария Вълчева Бакалова е родена на 4 юни 1996 г. в Бургас. Като дете взема уроци по пеене и флейта. В последствие учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в Бургас, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ и втора специалност „Флейта“. През 2019 г. завършва НАТФИЗ в София в класа на проф. Иван Добчев.

Дебютът ѝ е в тийнейджърския „XII А“ през 2017 г. След това се снима в „Трансгресия“ – за ролята си печели наградата за най-добра актриса на фестивала за алтернативно кино „Алт ФФ“ в Торонто през 2018 г. и получава номинация на „Куин Пам Интернешънъл Филм Фестивал“, и в „Бащата“, спечелил голямата награда на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020). Участва и в няколко епизода на онлайн сериала „Типично“.

На сцената на Драматичния театър в Пловдив играе в „Опасни връзки“ на режисьора Константин Еленков – мадам дьо Турвел и Сесил Воланж.

Добива популярност с ролята си на Тутар Сагдиев, дъщеря на казахстанския репортер Борат Сагдиев, в комедията „Борат 2“. Предизвиква сензация със сцената, в която взема интервю в интимна обстановка от републиканеца и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани.

Играта на Бакалова е високо оценена от критиците: списание „Ай Джи Ен“ я нарича „фантастична находка“, а Джъстин Чанг, кинокритик на „Ел Ей Таймс“, обявява изпълнението ѝ за „страхотно“. В България Мария Бакалова е удостоена с почетен „Аскеер“ за посланик на българското актьорско майсторство и международна изгряваща звезда.

Мария Бакалова на наградите „Оскар“

Още за Мария Бакалова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти