Британски труимф на наградите "Тони"

Декорацията на церемонията бе флорална
Снимка: Getty/Gulliver

Наградите "Тони", известни като театралните "Оскар"-и, обикновено са доминирани от американци.

Тазгодишната 69-а церемония за най-престижните театрални отличия се превърна в триумф за британците, предадоха световните информационни агенции.

Сред отличниците на Великобритания се наредиха голямата звезда Хелън Мирън, роденият в Лондон дебютант Алекс Шарп, режисьорката Мариан Елиът, "вносните" постановки на Бродуей "Странна случка с куче през нощта" и "Тавански прозорец".

Топ отличията за най-добри пиеса и мюзикъл бяха присъдени съответно на "Странна случка с куче през нощта" и "Погребален дом".

Сред петте награди "Тони" за британския "внос" на Бродуей, постановката "Странна случка с куче през нощта", адаптирана първоначално за Лондонския национален театър и пренесена впоследствие на нюйоркска театрална сцена, са за най-добра пиеса, най-добър актьор в пиеса - роденият в Лондон дебютант Алекс Шарп, и най-добър режисьор-постановчик на пиеса - британката Мариан Елиът.

Постановката "Погребален дом" по едноименната творба на Алисън Бечдел също спечели пет награди сред които за най-добър мюзикъл, най-добър актьор в мюзикъл за Майкъл Серверис - второ отличие "Тони" в кариерата му, и най-добър режисьор-постановчик на мюзикъл за Сам Голд. Джанин Тесори и Лиса Крон станаха първият дамски авторски тим, отличен с най-престижната театрална награда за музика към постановка.

Виж галерията със звездите на червения килим от наградите "Тони" - ТУК.

Голямата звезда на британските кино, театър и телевизия Хелън Мирън получи първата награда "Тони" в кариерата си.

Отличието за най-добра актриса в пиеса ѝ беше присъдено за ролята на кралица Елизабет Втора в постановката "Аудиенцията", проследяваща седмичните срещи на Нейно Величество с британските премиери. Превъплъщението в образа на Елизабет Втора във филма "Кралицата" преди донесе на Хелън Мирън "Оскар" за най-добра актриса, припомнят агенциите.

Четвъртото водещо актьорско отличие - за най-добра актриса в мюзикъл, беше присъдено на Кели О'Хара за ролята ѝ в "Кралят и аз". За О'Хара това също е първа награда "Тони" в кариерата ѝ след шест номинации.

"Кралят и аз" получи приз за най-добра нова постановка на мюзикъл. В категорията за най-добра нова постановка на пиеса беше отличен британският "внос" "Тавански прозорец".

Водещи на церемонията бяха носителите на награди "Тони" - Кристин Ченоует и Алън Къминг.

На шоуто присъстваха звезди на шоубизнеса като Дженифър Лопес, Стинг, Джим Парсънс, Брайън Кранстън, Кийфър Съдърланд, Ашли Тисдейл, както и знаменитости като Кендъл Дженър, Моника Люински и Ана Уинтур.

Наградите "Тони" са учредени през 1947 г. на името на театралната актриса Антоанет Пери, наричана Тони, и се присъждат за най-добрите продукции на Бродуей. Носителите на отличията се определят с гласуване от жури, в което влизат представители на театрални гилдии, режисьори и театрални критици.

Виж галерията със звездите на червения килим от наградите "Тони" - ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти