Брилянтната актриса на странностите: Хелена Бонам Картър на 56

Хелена Бонам Картър
Снимка: Getty

Хелена Бонам Картър, е английска актриса, носителка на награда на „БАФТА“, „Еми“ и „Сателит“, популярна с брилянтната си актьорска игра на странни персонажи.

Номинирана е за две награди „Оскар“, три награди „Сатурн“ и седем награди „Златен глобус“.

Известни филми с нейно участие са „Стая с изглед“, „Боен клуб“, Планетата на маймуните, „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт“, „Алиса в Страната на чудесата“, поредицата филми за „Хари Потър“, Тъмни сенки и други.

Хелена Бонам Картър е командор на Британската империя от 2012 г. заради приноса ѝ към драматургията.

Хелена Бонам Картър е родена на 26 май 1966 г. в Лондон, Англия. Баща ѝ Реймънд Бонам Картър е директор и представител на Английската банка към МВФ във Вашингтон, майка ѝ Елена е психотерапевт.

От 1994 до 1999 г. има връзка с актьора Кенет Брана. От 2001 до 2014 г. има връзка с режисьора Тим Бъртън. Тим и Хелена имат две деца – син на име Били (р. 2003) и дъщеря на име Нел (р. 2007).

Хелена Бонам Картър
Снимка: Getty

Хелена Бонам Картър прави филмовия си дебют във филм на К. М. Пейтън, „Модел на рози“, преди да се появи в първата си главна роля в „Лейди Джейн“.

Най-известна е с превъплъщенията си в Луси Хоничърч в „Стая с изглед“, Марла Сингър в „Боен клуб“, Белатрикс Лестранж в поредицата от филми за Хари Потър, номинираното ѝ за „Оскар“ изпълнение като Кейт Крой в „Крилата на гълъба“, номинираното ѝ за „Златен глобус“ изпълнение като г-жа Ловет в „Суини Тод“, както и други съвместни трудове с режисьора Тим Бъртън.

Екстравагантност и стил: Хелена Бонам Картър през годините

Бонам Картър играе подлата Червена кралица, успоредно с изтъкнати актьори като Джони Деп, Алън Рикман, Ан Хатауей и Кристофър Лий във филма на Бъртън от 2010, „Алиса в страната на чудесата“, и Инид Блайтън в първата, едноименна адаптация по живота ѝ.

По случай рождения ѝ ден днес ви припомняме 10 невероятни филма с нейно участие, които да гледате:

10 невероятни филма с Хелена Бонам Картър

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти