Богинята на любовта Рита Хейуърт – екзотичната красавица, която покори Холивуд

Рита Хейуърт
Снимка: Getty

На 14 май през 1987 г. този свят напуска легендарната Рита Хейуърт - холивудската сирена с бляскава кариера и тъжна съдба.

Родена като Маргарита Кармен Кансино, през 40-те години на миналия век Рита Хейуърт се превръща в една от най-големите актриси и таньорки, а също и секс символ. Снима се в 61 филма в продължение на 37 години, а пресата ѝ дава названието „богиня на любовта“ (The Love Goddess). Американският филмов институт включва Хейуърт под номер 19 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино.

Рита Хейуърт
Снимка: Getty

Рита е от смесен испано-ирландски произход. Партнира на едни от най-големите имена на Холивуд като Фред Астер, Джон Уейн и Джийн Кели. Има петима съпрузи, като единият от тях е режисьорът Орсън Уелс. По време на цялата си кариера има проблеми с алкохола, особено задълбочили се след смъртта на братята ѝ през 1974 година. През 1980 година е диагностицирана с Алцхаймер и умира на 68-годишна възраст от тази болест.

Рита Хейуърт – екзотичната красавица, която покори Холивуд

Маргарита е родена в Бруклин, Ню Йорк, на 17 октомври 1918 г. и е най-голямото дете на двама танцьори. Баща ѝ Едуардо Кансино е от Кастилеха де ла Куеста, малко градче близо до Севиля, Испания, а майка ѝ Волга Хейуърт е американка с ирландски и английски произход. Родителите сключват брак през 1917 г. и имат и двама сина – Едуардо младши и Върнън. Бащата на Хейуърт сексуално я малтретира, като започва в много млада възраст, а майката се опитва да спи в същото легло с детето си в напразен опит да спре насилието.

Рита Хейуърт
Снимка: Getty

През 1931 г. Едуардо Кансино партнира на 12-годишната си дъщеря, за да състави акт, наречен Танцуващите Кансино. Тъй като според калифорнийския закон Маргарита е твърде млада, за да работи в нощни клубове и барове, баща ѝ я завежда със себе си на работа през границата в Тихуана, Мексико, което в началото на 30-те години на миналия век това е популярно туристическо място за хората от Лос Анджелис. Докато е в Тихуана, бащата на Хейуърт продължава да я насилва сексуално, наричайки я своя жена и обличайки я в „кокетни, секси дрехи“.

Кариерата ѝ започва с малки роли в холивудски продукции, а ръководителят на студиото Хари Кон ѝ твърди, че образът ѝ е твърде средиземноморски, което я ограничава до участието в „екзотични“ роли, които са по-малко на брой. Нейното фамилно име звучи твърде испанско, така че Рита Кансино става Рита Хейуърт, приемайки моминското име на майка си, за ужас на баща си. Хейуърт променя и цвета на косата си на тъмночервен и прави електролиза, за да повиши линията на косата си и да разшири външния вид на челото си.

Кон започва да изгражда Хейуърт през 1940 г. с филми като “Music in My Heart”, “The Lady in Question” и “Angels Over Broadway”. През същата година тя е представена за първи път на обложката на списание “Life”. През 1941 участва в мюзикъла “You'll Never Get Rich”, където партнира на Фред Астер в един от най-успешните филми, които студиото някога е правило. 

Нейният сексапил и бляскава привлекателност са най-забележителни във филма на Чарлз Видор „Гилда“ (1946 г.) с Глен Форд, което предизвиква у цензурите известен ужас. Ролята, в която Хейуърт носи черен сатен и изпълнява легендарния стриптийз с една ръкавица, я превръща в културна икона като фатална жена.

През 1947 г. Хейуърт поучава прозвището „Богиня на любовта“. Терминът е приет и използван по-късно като заглавие на биография за нея. В интервю от 80-те години Хейуърт казва:

„Всички останали правят голи сцени, но аз не. Никога не съм правила голи филми. Не е трябвало да го правя. Танцувам. Предполагам, че в някои неща съм провокативна. Но не бях напълно изложена.“

Рита Хейуърт
Снимка: Getty

През 1948 г., в разгара на славата си, Хейуърт пътува до Кан и се запознава с принц Али Хан. Започва едногодишно ухажване след което сключват брак на 27 май 1949 г. Хейуърт напуска Холивуд и отплава за Франция. Тъй като Хейуърт вече е една от най-известните знаменитости в света, ухажването и сватбата получават широко отразяване в пресата по целия свят.

Рита Хейуърт – екзотичната красавица, която покори Холивуд

Тъй като тя все още е законно омъжена за втория си съпруг Орсън Уелс през първите дни на ухажването, Хейуърт също така получава отрицателна реакция, което кара някои американски почитатели да бойкотират нейните филми. Сватбата им бележи първия път, когато холивудска актриса става принцеса. На 28 декември 1949 г. Хейуърт ражда единствената дъщеря на двойката, принцеса Ясмин Ага Хан.

Рита Хейуърт
Снимка: Getty

Започналите проблеми с паметта през 70-те години първоначално се свързват с пристратието ѝ към алкохол и не са свърани с болестта на Алцхаймер. Трудностите със запомнянето на ролите довеждат до постепенен спад в кариерата ѝ и в крайна сметка до напускане на киното. През юли 1981 г. състоянието на Рита се влошава значително и съдът назначава нейната дъщеря за опекун. Тя се грижи за нея до нейната смърт.

Рита Хейуърт изпада в полукома през февруари 1987 г. Умира на 68-годишна възраст от усложнения, свързани с болестта на Алцхаймер, три месеца по-късно, на 14 май 1987 г. в дома си в Манхатън. 

Към галерията >>>

 

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти