Трагедията, която ги раздели: мистериозното изчезнаване на дъщерята на Ал Бано и Ромина Пауър

Ал Бано и Ромина Пауър
Снимка: Getty

В понеделник, 22-и април, точно в 20 часа, шоуто „Като две капки вода“ ще посрещне много специален гост. Част от журито ще стане световната звезда Ал Бано. По повод специалното му участие ви припомняме трагичната история от миналото на звездното семейство. 

Когато през 1975 г. съпрузите Албано Каризи и Ромина Пауър стават музикален дует, едва ли са си представяли какъв огромен успех ще имат в Италия и цяла Европа през 80-те и началото на 90-те години.

За съжаление съвместният им живот и триумфът им в музиката са белязани от една огромна трагедия, която ги разделя и в живота.

Голямата болка в живота на музикалните звезди е трагичното и мистериозно изчезване на най-голямата им дъщеря Иления Каризи.

Иления произхожда от семейство на известни артисти, но животът под светлините на прожекторите не я влече. Тя е внучка на американския актьор от 40-те години на миналия век Тайрън Пауър и актрисата Линда Крисчън, които имат две деца, Ромина и Тарин Пауър.

Ал Бано и Ромина Пауър
Снимка: Getty

Вече изминаха точно 30 години, откакто Иления изчезва безследно в Ню Орлиънс. Ал Бано не спира да я търси, докато накрая не пожелава дъщеря му да бъде обявена за мъртва през 2013 г.

10 години по-късно, в разговор с журналиста на Corriere Алдо Кацуло през 2023 г. той казва подробности за изчезването на Иления, които никога не е разкривал преди.

Иления е родена през 1970 г. и е първото дете на двойката Ал Бано и Ромина Пауър. После двойката има още три деца, две от които също са момичета. През 1983 г. тя се появява с родителите си във филма „Шампанско в рая“. Мечтае да стане романист и учи литература в Кралския колеж в Лондон, където получава най-високите оценки във випуска.

„Тя беше необикновено момиче. Говореше английски, испански, френски, португалски... Дойде с нас в Москва, където имахме 18 концерта, и дори там научи малко руски“, спомня си Ал Бано пред Алдо Кацуло миналата година.

По време на следването си Иления започва да се изкушава от идеята да пътува по света сама с нищо друго, освен раницата и дневника си. И изглежда едно пътуване до Ню Орлиънс изиграва голяма роля за това решение.

Ал Бано и Ромина Пауър
Снимка: Getty

Тя посещава американския град със своите родители година преди да изчезне. Там често я виждали с улични музиканти и бездомни хора, като описвала срещите с тях в дневника си. Тя била очарована от града, така че когато родителите ѝ заминават за Флорида, младата жена остава, за да може да пише и рисува.

„Отидохме във Венеция, за да посетим лелята на Ромина“, разказва по-късно Ал Бано. „Но Иления ми каза: „Татко, реших да напиша книга и за да го направя, трябва да отида в Белиз, родината на бездомните.“

Иления мечтае да документира преживяванията си и да ги превърне в книга. Така решава да си вземе почивка от учението и се връща в Италия, където продава всичките си вещи, за да финансира пътешествието и заминава за Белиз, Централна Америка.

След Коледа, през 1993 г. брат ѝ Яри, също опитен пътешественик, решава да изненада сестра си, като я посети. Той пристига на 27 декември в село Хопкинс, източен Белиз, обикаляйки от врата на врата, за да я търси. В крайна сметка открива, че предишния ден сестра му е заминала за Ню Орлиънс.

Майката на Иления Ромина получава последното обаждане от дъщеря си на 31 декември 1993 г. Младата жена е отседнала в хотел с Александър Масакела, уличен музикант от Ямайка, който е с 20 години по-възрастен от нея. Той живее от дарения от уличните си изпълнения. Иления била запленена от него и го приемала за свой гуру.

На 6 януари Иления напуска хотела около 11 часа сутринта и отива във Френския квартал. На 18 януари 1994 г. Ромина и Ал Бано разбират, че дъщеря им е изчезнала и пътуват до Ню Орлиънс, за да я намерят. Те откриват почти всичките ѝ лични вещи - включително нейните дрехи, раница, паспорт и дневници - оставени в хотелската стая.

По-късно става ясно, че седмица след като Иления е видяна за последно, Масакела показва паспорта си на персонала в хотела и се опитвал да използва неподписаните ѝ пътнически чекове, за да продължи да плаща за стаята си, но бива изгонен.

Масакела е арестуван на 31 януари по обвинение, свързано с друг случай. В крайна сметка е освободен поради липса на доказателства, които да го свързват и с изчезването на Каризи. Когато полицията го разпитва, той твърди, че няма информация за изчезването ѝ. Също така отрича да е имал сексуална връзка с нея, а тя изрично е поискала две легла, когато са се регистрирали в хотела.

Впоследствие охранител свидетелства, че е видял жена, която смътно отговаря на описанието на Иления Каризи, да скача в река Мисисипи, казвайки: „Мястото ми е във водата“ вечерта на 6 януари.

Бреговата охрана претърсва непосредствения район почти до залива, но така и не намира тялото на въпросната жена. Поради посоката на течението на това място е възможно останките ѝ да са били отнесени в Мексиканския залив и в морето.

На пазача е показана снимката на Иления, но той не е сигурен дали може да разпознае лицето ѝ.

Ал Бано и Ромина Пауър
Снимка: Getty

През 1996 г., две години след изчезването ѝ, в анонимно обаждане се съобщава, че Каризи е все още жива, но местонахождението ѝ е неизвестно.

Майка ѝ Ромина Пауър вярва, че Иления е още жива. През ноември 2006 г. баща ѝ Албано за първи път заявява, че вярва на историята на охраната за жената, скочила в река Мисисипи.

Той си спомня, че година преди изчезването ѝ, по време на посещението в Ню Орлиънс, Иления влязла в река Мисисипи, но се изплашила и е успяла да излезе. Той твърди, че по това време дъщеря му е била под въздействието на марихуана.

Родителите ѝ твърдят още, че е била много силен плувец и никога не е имала склонност към самоубийство, но на фона на многото теории удавянето може да е най-вероятната хипотеза за случилото се онази съдбовна вечер.

„Ромина никога не е искала да го приеме.“, коментира Ал Бано.

Надеждите на Ромина Пауър често са подхранвани от разговори, които е водила с различни екстрасенси. През януари 2013 г. Ал Бано подава молба за официално обявяване на смъртта на дъщеря му.

Ал Бано и Ромина Пауър
Снимка: Getty
   Ал Бано с дъщеря си Ясмин от Лоредана Лечисо

През юни 2008 г. германският седмичник Freizeit Revue спекулира, че Иления живее в манастир в Аризона, американския щат, където майка ѝ притежава имот. Баща ѝ отхвърля доклада като „срамна спекулация, несъдържаща и частица истина“.

През 1994 г. певческата кариера на Албано Каризи и Ромина Пауър процъфтява. Двамата слизат от сцената и посвещават следващите няколко години на опитите да открият Иления. За съжаление през 1999 г. те обявиха раздялата си и обясниха в отворено писмо, че това се дължи до голяма степен на изчезването на дъщеря им.

През 2013 г. те се събраха отново като изпълнители и продължиха музикалното си партньорство, появявайки се заедно и през 2018 г.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти