Специално

Балерината Дарси Бъсел от върховете на публичното обожание до низините на скандалите

eon
Снимка: Getty | iStock

От кралските дворове до сцените по целия свят, от върховете на публичното обожание до низините на травмите и скандалите... Като куртизанки, модни икони, политически пионки и международни знаменитости, великите балерини са изпълнявали множество роли на сцената и извън нея. Но тези, които знаят цялата им история, се броят на пръсти.

Гледахме разкошен документален филм за Дарси Бъсел, балерината с невероятен живот, в Marquee TV – част от ТВ платформата на EON и се вдъхновихме да ви разкажем повече за нея.

Британската примабалерина Дарси Бъсел прекарва две десетилетия на върха, изпълнявайки всички големи роли в класическия репертоар и превръщайки се в едно от най-известните лица на балета.

Тя изследва променящата се роля на балерината. Пътувайки от Франция през XVIII в. до Америка през 50-те години на XX в., разглежда предизвикателствата, с които са се сблъсквали нейните предшественици, открива жените, които са нарушавали правилата. И разкрива какво е необходимо, за да бъдеш един от най-великите. 

eon балет
Снимка: Getty | iStock

В първата част на филма от тази невероятна компилация, разделена на две, бившият директор на Кралския балет ни показва нагледно целия си опит, предоставяйки ни авторитетна история на едни от най-добрите балети и най-добрите балерини в света. А придружаващите клипове, които включват някои от най-хвалените изпълнения на Дарси, пък са истинска наслада за сетивата и правят "Героините на балерината" на Дарси задължителен за гледане от почитателите на сценичното изкуство.

Малцина сигурно знаят, че всъщност едно балетно изпълнение може да отнеме до 5000 часа практика, а посвещението на балерина в занаята си, може да продължи по-дълго, отколкото физическата ѝ способност да го изпълнява. Дарси Бъсел обаче никога не е имала нищо против да поема рискове. Без капка страх, още на 20-годишна възраст тя се впуска в главните роли в Кралския балет.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

В своя документален филм Бъсел избира за свои героини Анна Павлова, Галина Уланова и Сузан Фарел, наред с други. Тя казва, че за да ги разберем, трябва да разберем балета. Затова в спектакъла е включена и кратка демонстрация на петте балетни позиции.

eon
Снимка: Getty | iStock

Но за да се докоснете до магията на балета, нека първо ви разкажем коя е всъщност Дарси Бъсел?

Тя е родена на 27 април 1969 г. в Лондон, в семейството на модела Андреа Пембъртън, която е учила в Кралското балетно училище, и австралийския дизайнер Джон Критъл, правил дрехи за Джими Хендрикс. Нейният баща напуска семейството, когато Дарси е едва на шест годишна възраст, а майка ѝ Андреа се омъжва повторно за австралийския зъболекар Филип Бусел.

След това Дарси и нейният биологичен баща почти не са контактували. Той умира през 2000 година.

Когато е на 13-годишна възраст, Дарси Бъсел се присъединява към известната балетна школа White Lodge, след което е приета в Кралското балетно училище.

Големият пробив на Дарси Бъсел идва, когато тя е избрана от хореографа сър Кенет Макмилан за главната роля в неговия балет Концерт за училищното представление през 1986 г.

Сър Кенет Макмилън продължава да рекламира Бъсел. В Кралския балет на Sadler's Wells той ѝ поверява главната роля на принцеса Роуз в The Prince of the Pagodas.

Бъсел се мести от солист в първи солист, а след това, само на 20-годишна възраст, става най-младият директор на Кралския балет.

Първата си класика, "Лебедово езеро", тя танцува през 1990 г., когато е на 20.

Нейният класически репертоар включва множество главни роли, включително в "Спящата красавица" и "Лешникотрошачката".

Дарси Бъсел се пенсионира като професионална балерина през 2007 г.

През 2006 г. тя бива удостоена с отличието Орден на Британската империя.

eon балет
Снимка: Getty | iStock

Освен че пише детски истории, Дарси Бъсел е написала и автобиографията си - A Life In Dance.

Заедно с Катрин Дженкинс, Дарси Бъсел създава музикално шоу - Viva La Diva.

Съпругът ѝ е австралийският финансист Ангъс Форбс. Имат две дъщери.

На 9 юли 2009 г. BBC обяви, че Дарси Бъсел ще бъде гост съдия към края на серията на Strictly Come Dancing, както и че тя ще се появи в Strictly Come Dancing: It Takes Two.

През 2012 г. тя се присъединява към журито на Strictly Come Dancing заедно с Лен Гудман, Крейг Ревел Хорууд и Бруно Тониоли.

През април 2019 г. беше обявено, че Dame Darcey Bussell се оттегля като съдия в Strictly Come Dancing.

Дарси твърди, че великите балетисти създават свой собствен стил!

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти