"Ангелът на Аушвиц" - една лекарка, спасила стотици

"Ангелът на Аушвиц" - една лекарка, спасила стотици
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Гинекологът д-р Гизела Пърл спасява стотици животи в „Аушвиц“ под зоркото наблюдение на д-р Йосиф Менгеле.

Във видеото горе разберете повече за Ангела на смъртта – д-р Йосиф Менгеле

За да спаси бременните жени, попаднали в нейните грижи, Гизела предприема действия, които по-късно ще я накарат да извърши опит за самоубийство.

Гизела Пърл е родена в град Сигет, дн. Румъния, през 1907 г. На 16 години тя завършва с най-висок успех своята гимназия – нещо рядко срещано сред жените и в частност евреите по това време. Още тогава тя показва влечение към медицината, което баща ѝ настоятелно подкрепя.

По-късно Гизела се омъжва за хирург и започва да практикува като гинеколог в Унгария. През 1944 г., след като германците нахлуват в страната, Пърл и семейството ѝ са изпратени в "Аушвиц". Тя успява да предпази дъщеря си от депортиране, като я дава на семейство от нееврейски произход.

В лагера синът на Гизела губи живота си в газова камера, а мъжът ѝ е пребит до смърт. Тя е пощадена единствено, заради професията си, която я прави личен асистент на Йосиф Менгеле.

Първоначално задачата ѝ е да убеждава затворниците да даряват кръв за германската армия, но Менгеле бързо осъзнава лекарския ѝ потенциал и започва да я използва, за да разбере кои затворнички са бременни.

Снимка: Gettyimages/Gulliver

Ангелът на смъртта остава в историята със своите ужасяващи експерименти върху хора, но освен най-известните му опити върху близнаци, той осъществявал и брутални експерименти върху бременни жени.

Виждайки ужасите в лагера Пърл осъзнава, че не може да съобщи на жестокия лекар за нито една бременност. Тя обаче е изправена пред етична дилема – ако крие бременностите и тайно изражда бебетата, това няма как да остане незабелязано и всички ще бъдат убити за наказание, ако пък съобщава за бременните жени, то те така или иначе ще бъдат убити по особено мъчителен начин след редица експерименти.

И въпреки че това е против нейния морал и лекарски кодекс, тя започва да извършва аборти. Прави го без инструменти, без дезинфектиращи препарати и обезболяващи, с една единствена цел да предпази жените от ръцете на Менгеле.

Снимка: Gettyimages/Gulliver

„Стотици пъти израждах преждевременно. Никой никога не може да проумее напълно как се чувствах от това,

че убивах неродени бебета… но ако не го правех както майките, така и бебетата щяха да бъдат жестоко убити“, разказва след ужасите гинеколожката пред „Ню Йорк Таймс“.

Д-р Пърл е освободена от "Аушвиц" след края на войната. По това време вече цялото ѝ семейство е разрушено, както и нейната психика. Малко след като напуска лагера на смъртта тя опитва да се самоубие. След като се възстановява, през 1947 г. се мести да живее в Ню Йорк.

Снимка: Gettyimages/Gulliver

В САЩ срещу нея започва разследване по обвинение, че е била съучастник на нацистките лекари, но показанията на оцелели затворници я спасяват. През 1948 г. д-р Гизела Пърл публикува историята си в книга „Бах лекар в Аушвиц“.

Тя се свързва изгубената си дъщеря, която за нейно щастие е жива. Двете се събират и заедно заживяват в Израел. Гизела Пърл или „Ангелът на Аушвиц“ умира през 1988 г. в Израел.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти