Актьорът с много лица - Ейдриън Броуди на 49!

Ейдриън Броуди
Снимка: Getty

Ейдриън Броуди е роден на днешния ден през 1973 в Ню Йорк и днес празнува своя 49-и рожден ден!

Син е на учител от полско-еврейски произход и журналистка от Унгария. Израства в Куинс и от 12-годишна възраст посещава американската академия по драматични изкуства.

Като дете обича да се прави на фокусник на детски рождени дни. Взима уроци по актьорско майсторство и преди да навърши 13 години вече е играл в пиеса на оф-Бродуей и в телевизионен филм. Броуди завършва Нюйорксата академия за драматични изкуства. Много обича да слуша хип-хоп. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adrien Brody (@adrienbrody) on

През 1993 в Лос Анджелис преживява тежка злополука с мотор, при която е тежко ранен.

Дебютира на големия екран в „New York Stories” (1989). Две години по-късно се снима при Содърбърг в „King of the Hill” (1993), а след това при Уилям Фридкин в телевизионния „Jailbreakers” (1994). Следват снимки в „Булит” (1996) с Тупак Шакур и Мики Рурк.

През 1997-ма се снима с Киану Рийвс, Клеър Форлани и Гретхен Мол в „The Last Time I Committed Suicide”. Следва „Тънка червена линия” на Терънс Малик, в който участват звездите Шон Пен, Джордж Клуни, Джим Кавизъл, Уди Харелсън, Ник Нолти, Джон Кюсак, Бен Чаплин и др.

7 филма с Ейдриън Броуди, които трябва да гледаш

По време на снимките на последната битка в „Лятото на Сам” (1999), му чупят носа и тъй като не е наместен се превръща в  забележителен белег, който никой друг актьор не притежава. Същата година участва и в лентата на Бари Левинсън в „Liberty Heights” (1999). На следващата година става част от екипа на филма на Кен Лоуч „Bread and Roses” (2000). 

Идва неговата звездна 2002-ра година и „Пианистът”, за когото печели „Оскар” за главна роля. Така се превръща в единствения актьор, спечелил „Оскар” в конкуренция с четирима вече носители на „златната статуетка”. След като получава наградата на Американската академия, става и най-младият актьор (29 г.), заменяйки Ричард Драйфус.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Movie Zone ™ (@moviezonex) on

На следващата година участва в „Пеещият детектив” с Робърт Дауни- мл, Робин Райт Пен, Мел Гибсън, Джеръми Нортъм и др. През 2004-та се снима в „Селото” на М. Найт Шиямалан, а през 2005 г. в „Усмиряване” с Кийра Найтли и в „Кинг Конг” на Питър Джаксън.

Два месеца по-късно играе главна роля в  трилъра „Холивудленд”, а следа него и в „The Darjeeling Limited” (2007) на Уес Андерсън. След „Тарикатите Блум”, следват участия в „Splice” (2009), като глас в анимацията „Fantastic Mr. Fox” (2009) и „The Experiment” (2010).

Днес по случай рождения му ден ви предлагаме 7 от най-прекрасните му роли. Насладете им се!

7 филма с Ейдриън Броуди, които трябва да гледаш

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти