Специално

11 факта за живота на Чарлз III, които малцина знаят

крал чарлз камила
Снимка: Getty

Гмуркане до отломките на потънали кораби, рисуване сред красивите пейзажи на Хималаите и необичайни телевизионни изяви – това са само част от интересните занимания и случки от живота на британския крал Чарлз III, които малцина знаят. А с едно от известните му хобита – музиката, ни запознава по-отблизо документалният филм „Принцът и композиторът”, който се излъчва в ефира на Marquee TV – част от ТВ платформата на EON. Лентата разказва за любимия композитор на монарха – сър Хюбърт Пери.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Принц на 9

Крал Чарлз III е едва 9-годишен, когато майка му го прави принц на Уелс. Това е титла, която традиционно се дава на първия в реда на наследяване на трона.

чарлз
Снимка:

Първо бебе

Кралят е първото кралско бебе, родено в Бъкингамския дворец през 20 век. Той идва на бял свят на 14 ноември 1948 г.

чарлз
Снимка:

Талант в музиката

Кралят може да свири на три инструмента: китара, пиано и виолончело. Той започва да композира собствени мелодии, когато е едва на 17.

Арт хоби

Рисуването и скицирането винаги са били основното занимание за релаксация на Чарлз. Той е рисувал множество пейзажи през годините, включително в гледки от Хонконг и замъка „Балморал” в Шотландия.

Първата среща с Даяна

Тогавашният престолонаследник се запознава с бъдещата си съпруга Даяна Спенсър в имението на семейството ѝ по време на лов. 29-годишният тогава Чарлз по онова време излиза с по-голямата сестра на Даяна - Сара. А бъдещата принце е едва 16-годишна.

чарлз
Снимка:

ТВ водещ

Крал Чарлз представя специална прогноза за времето по време на посещението си в централата на Би Би Си Шотландия.

Принцът и жабата

Застрашен вид еквадорска дървесна жаба е наречен Hyloscirtus princecharlesi или дървесната жаба на принц Чарлз.

В морските дълбини

Крал Чарлз е първият британски монарх, който е квалифициран водолаз. Той започва да се гмурка през 70-те години на миналия век и е изследвал много останки от корабокрушения през годините.

Писател

„The Old Man of Lochnagar” е детска книга, написана от британския крал през 1980 г. и илюстрирана от сър Хю Касън. Творбата е трогателен поглед към въображаемия свят на краля.

Благородните каузи

Като принц на Уелс Чарлз основа близо 20 благотворителни организации и е патрон на повече от 400 такива. Понастоящем благотворителната му дейност е по-ограничена заради задълженията му на държавен глава.

чарлз
Снимка:

Потъпкана традиция

Принцеса Даяна е първата британска кралска особа, която ражда децата си в болница. Към онзи момент всички благороднички са ставали майки в домашни условия. Чарлз пък създава прецедент в историята на фамилията си като присъства на раждането и на двамата си синове.

чарлз
Снимка:

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти