Знам защо започнахте да празнувате Хелоуин и не ви се сърдя

хелоуин
Снимка: Thinkstock

Днес едни ще украсяват тикви, другите ще наричат тикви тези, които украсяват тиквите. Или с други думи – Хелоуин е и народът ни се радва, че има още една причина да се разделя и мрази.

Едните не намират нищо лошо в това да се маскират като страшни, красиви или страшно красиви същества, да се забавляват една вечер маскирани като не-себе си и да продължат живота си с един хубав спомен в повече.

Другите се запасяват с огромни количества жлъч, която започват да бълват още от сутринта по тези, забавляващите се.

И не спират да питат „Защо празнувате чужд празник, ЗАЩО ПРАЗнуУвате ЧужД ПразниИИКК“.

За да не се хабят да питат повече, аз ще ви кажа защо, много е просто.

Ние нямаме наши хубави, весели, обединяващи празнични традиции и взимаме назаем чуждите такива.

хелоуин
Снимка: iStock

Когато при нас е празник, винаги е тържествено-тъжно-молитвено-приглушено. Или е свързано с ядене на нещо. Забавление – никакво.

Да вземем например националния ни празник. Тъй като е свързан с края на една война, довела до освобождаването на страната ни, сме приели да почитаме паметта на загиналите с тежка церемония и едноминутно мълчание.

Така трябва да бъде. Жертвоготовността за по-висши идеали от засищането на собствения ти търбух заслужават почит от следващите поколения.

Но е тъжно, съгласете се. Не празнуваме свободата, почитаме жертвата. Няма веселие. А може след едното да последва другото. След почитането на загиналите, да празнуваме живите – с концерт, с изложби, знам ли…

куче костюм Хелоуин
Снимка: iStock

Трудно е да приобщим децата към този празник, защото от тях искаме само да падат на колене, да поднасят цветя и да мълчат.

За други празници като Съединението и Денят на независимостта няма радост, има само паради и официално издигане на знамето.

С религиозните ни празници е по същия начин. Традициите ни, свързани с Коледа и Великден, са от времената, когато всички са живеели на село и всичко е свързано със земята и реколтата.

жена куче Хелоуин
Снимка: iStock

Духовното обновление, което сме изпитвали преди, е загубено и забравено. Останало е само яденето и пиенето.

Не знаем как да празнуваме. Възраждането на старите традиции е трудно, защото никой не ги помни, защото сме отвикнали през комунизма и защото просто времената са различни.

Злополучният опит със зарята над "Александър Невски" за Великден преди години, която предизвика много критики, показа, че ние не сме готови да празнуваме религиозните събития с радост.

Хем ни се иска да е радостно, хем го намираме за неуместно. Научени сме, че външният израз на вярата ни трябва да е нещо мрачно, потиснато, смирено, глухо.

Затова и с радост попиваме всички обичаи, които ни се струват по-шарени, по-весели, по-близки до сърцата ни. И до децата.

Докато добавяме празници, а не забраняваме такива, всичко е наред. 

Вместо да се опитваме да забраним тиквените фенери, да намерим начин да празнуваме по-сърдечно и по-весело нашите си празници. За да са истински празници, а не само софра и напиване.

Автор: Estrella

 

 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти