За семейството и нормално ли е да си отговорен?

За семейството и нормално ли е да си отговорен?
Снимка: Thinkstock

Както всички знаем, днес на мода са бракове и разводи.

Модерно е да се ожениш, да създадеш „семейство”, деца и т.н., но в един момент решаваш – „Това май не е за мен”, хващаш си чукалата и край.

Много неща са изговорени, написани, мислени и направени по тази тема и може би ще се повторя с някои от тях.

Искам да засегна темата за морала и по-точно възприятията ни за „нормалното”.

Всички казват „нормално е” да се ожениш, „нормално е” да се разведеш.

Питам ви, колко хора от поколението на 40-те и 50-те сте виждали разведени и колко рязко се покачва границата на разводите с всяко следващо поколение?

Какво означава за вас думата „семейство”?

За повечето хора не е проблем да се събудят сутрин и да си кажат „Днес се женя” или „Утре се развеждам” и са си прави за себе си. Ами децата, ами близките хора?

В днешно време много хора станаха егоисти, много от нас забравиха какво е значението на думите „Отговорност”, „Семейство”, „Работа в семеен екип” и е много жалко, защото с всеки изминал ден все повече хора губят смисъла им, но още по-жалкото е, че забравят за поетите обещания.

Предполагам, всичко се дължи на сивото ежедневие, на демокрацията и на какво ли още не, причините са хиляди, но как допуснахме да забравим всичко това?

Ето един пример за Саня, която е вече на 10 години. Тя е дете на разведени родители, развеждат се когато тя е на 3. Родителските права са присъдени на майката, но тъй като тя е млада студентка, решава да я прати при родителите си в едно малко селце на крайбрежието на река Дунав. Саня почти не вижда майка си, а баща си - едва 2-3 пъти годишно.

Искам да ви разкажа един момент от нейния живот и да ви попитам как го възприемате вие?

Трогна ме един въпрос на детето към бащата: „Татко, знаеш ли, какво е да си дете на разведени родители?”.

За повечето от нас е нормално децата в един момент да задават такива въпроси, но колко от вас очакват следният отговор „Кое ти е трудно, какво ти е липсвало, знаеш ли колко деца има на разведени родители, какво се оплакваш?”.

Нормално ли е едно дете да мисли за трудностите на своите родители, нормално ли е да се чувства недооценено, а да бъде забравено?

Такива покъртителни случки, дори и още по-фрапиращи, се случват всеки ден близо до нас, може би на детето на съседите, а може би и на нас самите. На мен лично ми се къса сърцето, когато ги виждам.

Затова призовавам всички хора, било то семейни, или не – бъдете отговорни!

Когато вземате решение, обвързано с други хора, помислете и за тях, и най-вече за най-малките! Тези хора са нечие чуждо бъдеще, научете ги как да бъдат щастливи и отговорни! 

Автор: Глория Георгиева

Вижте още вълнуващи статии, написани от нашите талантливи читатели-писатели:

♡ Простичко казано...

♡ Нова любов или нова грешка?

♡ Благодаря ти, Съдба

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти