Младите майки на 21 век - другата гледна точка

Младите майки на 21 век - другата гледна точка
Снимка: Thinkstock

Скъпи читатели на Edna.bg, Весела Николова ни изпрати свой текст, представящ другата гледна точка относно материала "Младите майки на 21 век", публикуван преди няколко дни в сайта. Представяме ви нейното мнение по въпроса:

Младите майки на 21 век – на първо място те са майки, независимо дали вие, минавайки покрай тях, одобрявате или осъждате поведението им – те са майки.

Едни са свръх амбицирани да превърнат децата си във вундеркинд, други им дават пълна свобода на развитие и себеоткриване, трети ги неглижират, защото са станали майки прекалено рано или защото това е онаследеният модел на поведение от техните майки, четвърти се опитват да компенсират липсата на баща, пети се опитват да задържат семейството цяло с минимален месечен приход – но всички те са майки.

Въпросът ми е - защо сме свикнали да генерализираме и то на базата на оскъдно наблюдение?

Майките на 21-ви век по смисъла на самата дума са същите като тези през другите векове със същите терзания и амбиции за децата си. Разликата е във времето. Днешните майки живеят в по-развито време с много повече възможности и свръхтехнологии. Това дори поставя много повече напрежение и отговорности върху тези майки, които трябва да съумеят да балансират между работа, съпруг, безупречен външен вид, домакинство, дете или деца и море от възможности.

Майката винаги е на фокус, винаги е отговорна, винаги е по-осъждана от двамата родители, винаги е в центъра на събитията. Тя като отделен индивид също има своите лоши дни или своите чисто личностни проблеми и терзания, но в обществените очи, щом тя държи дете в ръцете си, трябва да е постоянен 24-часов пример за подражание, без право на слабост и грешки.

Кой е способен на това? Въпросът е и към двата пола.

Защо си позволяваме да осъдим нечие поведение при положение, че ние самите пред себе си, поне, можем да си признаем, че сме грешили в поведението си спрямо децата си, ако все още нямаме такива, то към партньора си или родителите си?

Майката днес е един своеобразен инспектор Гаджет, който за всяка ситуация трябва да има адекватната джаджа, решение или поведение. Да, вярно е, че и аз съм виждала жени, които дотолкова са ме възмущавали с поведението към децата си, че съм се питала как е възможно такива жени да нямат проблем да забременеят, а други, които буквално биха дали живота си, за да създадат дете – не могат да имат? След това обаче си припомням, че дори не мога да си представя какво ли е да си на мястото на тази жена. Жена, която може би не е спала с месеци, жена, която може би не е имала минутка тишина за себе си, жена, която може би е мислила как да раздели една заплата за сметки, храна, наем или кредит и спестявания за висшето образование на детето, което вероятно ще е в чужбина, вземайки предвид цялостната ситуация в страната.

Припомням си, че всяка майка иска да дава най-доброто на детето си и че всеки един момент, в който тя не успява да го направи, умира по малко отвътре. Припомням си, че в днешно време семейството е толкова трудно за създаване, задържане и отглеждане колкото и самото решение да създадеш такова.

Припомням си, че на първо място тя е човек. Човек, който много често забравя за себе си и благосъстоянието си в името на детето, семейството или другите, които минават покрай нея и скришно или явно изразяват мнението си за нея.

Факт е – да си майка е най-трудната работа на света, особено когато жури ти е целият свят.

Автор: Весела Николова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти