Да преоткриеш себе си чрез материалното

Да преоткриеш себе си чрез материалното
Снимка: Thinkstock

Неусетно в живота си преминаваме от един етап в друг, с възрастта, с преживяванията, с уроците, които учим. Този преход обиковено е плавен и се случва между другото.

Едва когато сме влезли категорично, с двата крака, в нов период от живота си, осъзнаваме, че предишните са вече зад нас. Правим си равносметки в края на годината, с удоволствие установяваме, че сме помъдрели или че сме подобрили социалния си статус и изпълнили набелязаните цели, а в отделни случаи с неудоволствие признаваме, че сме повторили някои грешки и сме се върнали крачка назад.

Дори и хората обаче, които не се определят като вещомани или привързани към притежанията си, пазят неща, които са свързани с част от миналото им. Обиковено защото им напомнят нещо хубаво или защото още са им полезни.

Именно тези неща понякога са единственият материален спомен и свидетелство за нещо, което вече е далеч от нас. Независимо дали ни карат да изпаднем в сантименталност или просто се радваме, че ги имаме, защото ни вършат добра работа, те със сигурност имат една много важна функция – те са нишката между настоящото ни Аз и онези, които сме били по-рано.

И, нека не се лъжем, промяната винаги е голяма.

Разбира се, спомените, които пазим в съзнанието си, натрупаният опит и развитието, което сме претърпели, са по-ценната част от извървяния път, но понякога, ако се случи да забравим за спирките в него, на помощ идват всички малки и по-големи материални неща, които ни връщат там.

Може да е чашата, в която сме пили кафето си в студентската стая, или чантата, с която сме отишли на първото си интервю за работа.

Това не са просто вещи, те са връзката между по-младият и по-неуверен Аз и това, което сме сега.

Безспорна е ползата от това човек да спира от време на време и да си дава сметка къде е стигнал, каква част от нещата, които е искал, вече са му се случили и колко (и дали) се е променил от последния път когато се е запитал същото.

Всеки ден откриваме нови черти в характера си чрез новите ситуации, в които попадаме или чрез предизвикателствата, които отправяме към себе си.

Но понякога е полезно и най-вече приятно да преоткрием себе си чрез нещо познато, удобно и любимо.

Автор: Ани Радева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти