Бащи, гледайте децата си

Бащи, гледайте децата си
Снимка: Thinkstock

Желае ли една майка да получи етикет "Добра майка", започва монотонният и еднообразен живот. Всеки ден е същият като предишния, изключителна важност придобива "режимът".

Във всички статии и книги за деца, акцента за отглеждането на малките съкровища пада именно върху режима. Всеки ден на добрата майка преминава по един и същ начин.

Ранно ставане, приготвяне на закуска, измиване на наследника, простиране на изпраното през нощта пране, пазаруване и сготвяне, приспиване на бебе, хранене, сън, приготвяне на следобедна закуска, хранене, гладене, почистване,завеждане на голямото дете на спорт, вечеря, разходка, къпане, кърмене и приспиване, гледане на сериал, нагласяне на пералнята за нощното пране, сядане пред компютъра с неизменния фейсбук, за научаване на клюките.

Всичко това всеки ден за всяка "добра майка" не е задължително да минава в този ред, обръщайки се на зад добрата майка вижда своите съкровища, отминала една или две години в чистофайнство и умрели мечти.

Повечето жени се задоволяват с усмивките на своите деца, а някои се питат "Ами къде останаха моите мечти? Коя съм аз? Домашна слугиня, прислужница, възпитателка, цербер, крещящата и мрънкаща жена, това аз ли съм?"

А всичко би могло да е толкова различно! Малко са жените, които отстояват себе си, които не влизат в положението на съпруга на бащата на децата! Дали от домашното българско възпитание да сме перфектните домакини и майки, жени, които си правят прическа само за поводи, научени да се поставят в услуга на децата и съпруга?

Всяка жена чува от мъжа до себе си как негови колеги и познати хвалят перфектната си съпруга, която изглежда идеално, с лекота върти кухнята - торти, сладкиши, екзотични ястия, децата чисти, спретнати, възпитани, домът като по конец, че и без образование като служителки вземат едни високи заплати, от които свят да ти се завие - чуждите жени са перфектните!

Така в стремежа си една жена да бъде перфектна майка и домакиня, често забравя за себе си, забравя да бъде перфектната жена и дама, постепенно забравя за впитите панталони, тънките токчета и къси поли, заменя дамската чанта с раница пълна с вода, резервни дрехи за децата, пакет с мокри кърпички, обува дънки и удобни обувки.

Време е българските майки да кажат КРАЙ! Бащите да си гледат децата, както ги огледат така, не сме длъжни да стоим непрекъснато до децата си, с ясното убеждение, че ние сме най-доброто за тях, трябва да бъде дадена възможност на бащите да се грижат за децата си, да се научат от собствените си грешки.

Да си водят децата на спорт, разходки, игра на площадките, а ние, вместо в това време да мислим дали да минем с прахосмукачката или да изгладим, или да изкъпем домашния любимец, да правим онова, което обичаме на спокойствие и тишина - четене на книги, фитнес, танци, джогинг,йога, шиене, плетене, каквото и да е.

Жени, за да бъдете добри майки, съпруги и просто жени, научете се да натоварвате бащите на вашите деца със задължения, свързани с децата и дома. Така и те ще станат по-отговорни, а ние - по-весели и по-полезни за семействата си.

Няколко минути отделени за себе си водят до усмивка, а ако ние сме усмихнати и спокойни, такива ще са и нашите деца и съпрузи.  

Автор: Мариела Бонева

Още от Из edn@: 

Пепеляшке, ти разби живота ми

Колко ти струва да бъдеш смотан

Светът има нужда от повече жени

 

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти