Какъв ти е асцендентът?

Какъв ти е асцендентът?
Снимка: netinfo

Милена Вълканова

Астрологически грамотните хора знаят. Те знаят не само коя зодия са, но и какъв е асцендентът им. Разбира се, въобще не лепя етикети – тоя е астрологически грамотен, а онзи не е.

Голяма работа като не си знаеш асцендента (каквото и да значи тази завъртяна дума).

Както аз не съм компетентна във всичко, така не очаквам и другите да разбират от "звездобройстване".  Последното е моя работа. Има си хора за всичко. Но е факт, че все повече народът включва в общата си култура сложно звучащи понятия като "асцендент".

Та какво е асцендентът?

Асцендентът е знакът, който изгрява на хоризонта в момента на раждане. Понеже Земята прави едно завъртане около оста си за 24 часа, то в резултат на това въртене, на около всеки два часа грубо на хоризонта се изреждат всички дванайсет зодиакални знака, заставайки в ролята на асцендент. Нарича се още изгряващ знак – логично, нали?

В древността асцендентът се е назовавал "хороскоп", тоест "съблюдаващ часа".

И съответно веднага става ясно, че за да може човек да си намери асцендента, е нужно времето на раждане, не само датата. За да установим точното положение на асцендента по знак и градуса му в същия този знак, ни е нужна информация и за географските координати на рожденото място. Това е така, защото представете си, че по света в един и същи миг се раждат хиляди човешки същества, обаче не един и същи знак изгрява на техния хоризонт тогава – в Йоханесбург е един, в Киото е друг, в Рим е трети.

Затова преди да отидете на астрологична консултация, е много важно да си знаете часа на раждане. Тогава не само асцденентът ви ще може да лъсне, ами и всички останали домове в рождената карта. Без час няма асцендент, няма домове. Има анализ, но не до край пълноценен.

Ако не си знаеш точния час на раждане, не е болка за умиране. Има астрологически техники, които позволяват да се намери часа на раждане, но все пак добре е да си подготвен с времеви диапазон, сред който да се търси точни час на раждане. Например, имаш информация, че си роден някъде по обяд, между 11 и 13 часа, да кажем. Тогава вече астрологът спокойно ще може да седне и да направи ректификация на картата ти. Ректификацията представлява търсене на точното време, в което си се пръкнал на бял свят, по минали събития, преживявания, състояния в живота ти досега. Все пак, сещаш се, че всичко минало, което си бил и понесъл, е отразено в радикса ти.

Не е тайна, че и без времеви диапазон може да се търси час на раждане по минали събития, но е занимание доста по-енергоемко и времеемко. Все пак търсиш насред 24, а не 4 часа. Ще трябват поредици от тествания на хипотези.

И за какво аджеба служи този понякога така трудно намираем изгряващ знак? Той е енергията, с която влизаме в живота. Оцветява филтъра, през който гледаме на света.

Асцендентът е начинът, по който възприемаме, подхождаме към живота, но същевременно е и един голям урок, на който ни учат житейските обстоятелства.

Например, човек с асцендент Рак инстинктивно усеща, че в контакта си с околните се чувства пълноценен, естествен, разбран и успешен, ако изразява най-добрите качества на Рака – топлота, грижовност, емоционалност, майчинско чувство, детска спонтанност. И е такъв – лицето му пред външния свят, което се вижда на прима виста, персоната му е обусловена от знака на асцендента, Рак. На втори поглед, разбира се, човек е много повече от това – започват да се разкриват Слънцето му, Луната, Венера и цялата "бойна дружина".

На човек със Слънце във Водолей (Слънцето бидейки рационалния Аз, вътрешния център, онова, за което казваме "Аз съм") примерно няма да му е непременно съвсем лесно да се включи доброволно на вълната на Рачешкия си асцендент и ще го проявява първоначално капризно, инфантилно, неадекватно. Защото Водолей и Рак са много различни знаци. Накрая ще се научи, че е окей да бъде и Рак, и Водолей, но се иска житейски опит.

Нерядко привличаме хора, чийто слънчев или лунен знак е същият като нашия асцендент. Те носят качества, които са ни близки, вълнуващи, симпатични. Възбуждат интереса ни. Оглеждаме се в тях.

Особено любопитно е да се наблюдава също как в едно семейство детето се ражда с асцендент като слънчевия знак на единия родител или със слънце като родителски асцендент. Оттук могат да се правят цял куп догадки какви роли играят тези личности в животите си, защо са избрали да се родят в едно и също семейство, какъв е урокът на взаимоотношението им.

А сега не се колебайте – разберете си асцендентите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти