Астрологията се ражда

Астрологията се ражда
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

През 20 век астрологията отърсва праха на "нелегалност" от плещите си и заживява нов живот в светлината на новите разбирания за света. След дългия процес на развитие на рационалната и строго научната мисъл през Просвещението от 17-19 век, когато астрологията изпада в немилост, днес тя отново се радва на изумлението, вдъхновението и вниманието на търсещите.

Разбира се, за никого не е тайна, че все още масовата асоциация за астрологията е с хороскопа в сутрешния вестник, но пък и нараства броят на хората, за които понятия като асцендент, квадратура, куинконкс, транзит, прогресия не са излишни жизнено неважни термини.

Те разбират, че астрологията е древно познание, което никога в своята безпрецедентно дълга история не е спирало да съществува и да се развива. И в днешно време тук-таме се твърди – както още сред древногръцките астролози се е твърдяло – че астрологията е наука, дадена на човечеството от боговете.

Но в действителност тя е познание, което никога не е постигало завършеност, а винаги се е видоизменяло и обновявало в синхрон с разгръщането и израстването на човешкото съзнание.  

Астрологията - такава, каквато я познаваме днес, се зародила преди хиляди години в земите на древна Месопотамия с появата на жреческите държави. Тогава човекът, напускайки номадския племенен живот, се опитал да подреди битието си, да го организира, усядайки зад дебелите стени на града-държава, където имало йерархия и порядък.

Човешкият ред отразявал или поне се стремял да отразява космическия, божествения. Както големият митолог Джоузеф Кембъл казва, тогава единствената грижа на предците ни била да открият "някакъв вид ред: някакъв вид математически подреден, астрономически възглед за връзката на човека и ритмите на неговия земен живот."

Затова древните шумери от Междуречието самоотвержено наблюдавали небесната твърд и спектакъла, който се разигравал там горе, свързвайки го със събитията на земята.

Най-старите известни астрологически текстове били от династията на Хамурапи около средата на 18 век пр. Хр. Те представлявали омени (тоест поличби) от сорта: "Ако, когато се появи новата луна, небето е ясно, и ако я приветстваме с радост, годината ще бъде добра."

Голяма колекция от астрономически наблюдения със съответните предсказания представлява серията клинописни плочки "Енума Ану Енлил", датиращи между 1350 и 1100 г. пр. Хр.

Постепенно звездобройството се развива до астрологията, позната ни днес – с дванайсет зодиакални знака от по 30 градуса всеки, с дванайсет астрологически домове, с рождените хороскопи, правени за отделни личности.

Древните перси и гърци изграждат математическата и философската основа на астрологията. Най-старият известен хороскоп, подобен на съвременните, е на човек, роден на 29 април 410 г. пр. Хр.

Шумерите обаче първи започнали да назовават планетите и съзвездията, приписвайки им качества, които в известна степен познаваме и днес – Венера (в шумерския пантеон тя се наричала Инанна) например е символ на любовта, красотата и удоволствието, а Марс – на агресията, войнствеността и насоченото действие.

И тук скептиците вадят оръжието на правата логика: "Добре де, ами ако не бяха нарекли втората планета от Слънцето Инанна-Венера, а Ерешкигал? Тогава Венера пак ли щеше да ни дава естетически усет, красота, изящество, финес в междуличностните взаимоотношения? А Марс щеше ли да ни прави решителни и дръзки, ако му бяха дали името Нептун, да кажем?"

Да, логично звучи, но нито животът, нито необятната реалност се движат в линията на праволинейна логика. Затова и днес разполагаме с концепцията на швейцарския психолог Карл Густав Юнг за синхроничността, която изразява паралелизма и аналогията между две събития без между тях да има причинно-следствена връзка, те са акаузално свързани, но са свързани, защото отразяват качеството на времето в даден момент.

Тоест съвсем не е случайно, а е синхронично, че когато Венера е открита, тя е наречена именно Венера, защото точно тогава времето е било "венерино" и човекът е бил готов да възприеме и назове венериното качество.

По същия синхроничен начин и зодиакалните знаци, и планетите отразяват реалии на земята – "каквото горе, такова и долу". Поредицата на знаците на зодиака следва естественото разгръщане на природни процеси, социални процеси, психически процеси.

Планетите на небето и техните ъглови взаимоотношения са динамичната картина на вътрешната психическа вселена, която всяко човешко същество представлява.

А астрологията от хилядолетия насам се развива както със задълбочаване на познанията ни за човешката природа, за връзката й със света и космоса, така и с разширяване на съзнанията ни. До безкрай...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти